5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Ristinolla ja muita pelejä puusta

Ristinolla ja muita pelejä puusta

Olet varmaan pelannut paperilla ristinollaa. Se on ajanviete, joka kulkee aina mukana. Ristinolla pelin idea on saada kolmen rivi (pystyyn, vaakaan tai vinottain) ennen vastustajaa.

Entä oletkos kokeillut myllyä? Ristinollasta, myllystä ja muista peleistä valmistat helposti puisen kotona pidettävän version. Etsi netistä kuvia erilaisista perinne peleistä ja valmista suosikkisi.

Tee näin

Tarvikkeiden määrä ja koko riippuvat pelistä. Tämä ohje on yleisohje. 

1. Katkaise puukepistä 6 kpl 30−40 mm:n mittaisia pätkiä pelinappuloiksi tai käytä valmiita puutappeja. Jos käytät oksaa, kuori pätkistä vain puolet. Näin sinulla on jo kahdenlaiset pelinappulat valmiina. Hio tai vuole pelinappuloiden päät pyöreiksi TAI jos käytät puutappeja, saat erilaiset pelinappulat maalaamalla tai piirtämällä polttokynällä kuvioita.

3. Sahaa 15−30 mm:n paksuista levystä tai höylättystä laudasta noin 150 mm x 150 mm kokoinen pala. Hio ja pyöristä levyn kulmat. Pelilaudan ei tarvitse olla neliön muotoinen, vaan voit sahata ja hioa sen esimerkiksi pyöreäksi tai sienen malliseksi.

4. Merkitse pelinappuloiden paikat lyijykynällä pelilautaan. Ristinolla pelissä on 9 reikää. Älä merkitse reikiä liian lähelle toisiaan, ettei puu lohkea.

5. Mittaa, kuinka paksuja pelinappulasi ovat. Poraa nappuloiden kokoiset tai 1 millimetriä suuremmat reiät levyyn. Reikien tulee olla noin 10−15 mm syvät. Älä poraa levyn läpi. Jotta rei’istä tulisi oikean syvyiset, kierrä teippiä merkiksi poran terän ympärille siihen kohtaan, mihin asti terä saa upota puuhun.

6. Viimeistele lauta maalilla.

Pohdittavaksi

Kuvittele, että perustat PELIPAJAN. Mikälainen se olisi? Mitä siellä tehtäisiin?