5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Tuohisydän

TuohisydänTuohisydän

Tuohi irroitetaan puusta joko kapeana nauhana tai isompana levynä. Käytä tuohta kaadetuista koivuista. Tutustu myös Tuohen kerääminen ja käsittely -tehtävään.

Tuohinauhoista valmistetaan tuotteita punomalla. Punontatekniikka vaatii tekijältä kokemusta tuohen käsittelystä. Nopealla ja helpolla levytekniikalla saat tuntumaa tuoheen materiaalina. Monet yksikertaiset, pelkistetyt tuotteet ovatkin kauneimpia. Niissä luonnon materiaali on parhaimmillaan.  

Käytä kosteaa, tuoretta ja nuoren puun tuohta, vältä oksa kohtia. Vanha tuohi halkeilee helposti.

Tee näin

1. Piirrä harpilla kaksi samankokoista ympyrää (halkaisija noin 10 cm) tuohilevylle. Leikkaa palaset irti.

2. Leikkaa myös ripustuslenkki (1 cm x 15 cm) tuohilevystä.

3. Veistä koivunoksasta kaksi noin 3 cm:n pituista pätkää. Teroita päät.

4. Aseta ympyrät lomittain piirroksen mukaisesti. Tee puukon kärjellä kaksi pientä reikää. Reikien tulee olla 1 cm:n etäisyydelle toisistaan. Reiät tulevat samoihin kohtiin niihin ympyröitten puoliskoihin, jotka ovat päällekkäin. Tee reiät myös toiselle puolelle sydäntä.

5. Yhdistä kappaleet toisiinsa pistämällä terävät koivunoksatikut reikien läpi.

6. Tee myös ripustuslenkin molempiin päihin kaksi reikää 1 cm:n etäisyydelle päistä. Kiinnitä lenkin päät samoihin koivunoksatikkuihin, joilla yhdistit sydämen puoliskot toisiinsa.

Pohdittavaksi

Mihin aiot käyttää tuohisydämesi? Annatko sen lahjaksi?

Aikoinaan tuohta käytettiin muuhunkin kuin koriste-esineisiin. Tuohesta tehtiin vaatteita ja muita jokapäiväisiä tavaroita. Selvitä mitä kaikkea tuohesta pystyy tekemään.