4. Kokkaus ja leivonta
Taso: A

Suosikkisoppa

Suosikkisoppa

Tunnet varmaan melko monta erilaista keittoa, esimerkiksi hernekeiton, kesäkeiton, kalakeiton, lihakeiton ja sienikeiton. Olet ehkä maistanut myös erilaisia pussikeittoja. Mutta oletko itse kokeillut keiton keittämistä? Aloita tästä. Kun olet hieman harjoitellut, voit yllättää kotona koko perheen.

Tee näin

PUUTARHURIN KEITTO (4:lle)

  • 1 l vettä
  • 1 liha- tai kasvisliemikuutio
  • 3 porkkanaa
  • 6 perunaa
  • 1 sipuli
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • hieman persiljaa

Työvälineet: kattila, leikkuulauta, 2 kulhoa, lautanen, kuorimaveitsi, iso ja pieni leikkuuveitsi, litran mitta, desilitran mitta, teelusikka, puuhaarukka, sauvasekoitin, keittokauha

Tee näin:

  1. Pese porkkanat ja perunat puhtaiksi. Kuori ne kuorimaveitsellä ja paloittele lohkoiksi. Laita perunat kulhoon kylmään veteen, etteivät ne tummu.
  2. Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi.
  3. Mittaa vesi kattilaan. Kiehauta.
  4. Lisää liemikuutio sekä paloitellut porkkanat, perunat ja sipuli.
  5. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat täysin kypsiä.
  6. Nosta keitto pois levyltä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Ole varovainen, älä koske terään, kun laite on käynnissä.
  7. Kuumenna keitto uudelleen kiehuvaksi.
  8. Lisää kerma ja mausta suolalla. Ripottele pinnalle persiljaa.

Tarjoa keitto tuoreen patongin kanssa.

Pohdittavaksi

Suunnittele, millainen sinun suosikkikeittosi olisi. Mitä siihen tulee?