4. Kokkaus ja leivonta
Taso: A

Herkkuleipiä ja pirtelöä

Herkkuleipiä ja pirtelöä

Tässä tehtävässä valmistat lämpöisiä leipiä ja teet pirtelöä. Piristä itseäsi päivittäin ainakin yhdellä kunnollisella välipalalla.

Tee näin

HERKKULEIVÄT (2:lle)

  • 2 tai 3 paahtoleipäviipaletta yhtä ruokailijaa kohti
  • voita tai muuta levitettä
  • sinappia
  • 4–6 kinkkuviipaletta (keitto- tai savukinkkua)
  • 1 prk ananasrenkaita
  • 1–2 dl juustoraastetta
  • 1 tl pizzamaustetta

Työvälineet: leikkuulauta, veitsi, lautanen, purkinavaaja, uunipelti, leivinpaperia, patalaput, paistinlasta

Tee näin:

  1. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
  2. Avaa ananaspurkki ja nosta ananasrenkaat valumaan lautaselle.
  3. Aseta leipäviipaleet leikkuulaudalle.
  4. Voitele ne ohuesti voilla ja sinapilla.
  5. Päällystä leivät kinkkuviipaleella ja ananasrenkaalla.
  6. Nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle.
  7. Peitä leivät juustoraasteella, ripottele pinnalle pizzamaustetta.
  8. Paista leipiä uunin keskitasossa, kunnes niiden pinta on saanut hieman väriä. Ota uunipelti pois uunista. Muista käyttää patalappuja!
  9. Sammuta uunista virta.

MARJAPIRTELÖ (2:lle)

  • 1 dl mansikoita tai vadelmia
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl jäätelöä
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria

Työvälineet: sauvasekoitin, sekoituskannu, iso leikkuuveitsi, lautanen, desilitran mitta, ruokalusikka, teelusikka, 2 juomalasia, 2 pilliä

Tee näin:

  1. Mittaa sekoituskannuun mansikat tai vadelmat, maito, jäätelö, sokeri ja vanilliinisokeri.
  2. Sekoita juoma kuohkeaksi sauvasekoittimella.
  3. Kaada laseihin ja nauti pillillä.

TÄRKEÄÄ! Sauvasekoittimen terään ei saa koskea, kun laite on käynnissä. Puhdista terä käytön jälkeen varovasti astianpesuharjalla ja huuhdo se huolellisesti lämpimällä vedellä.

Pohdittavaksi

  1. Millainen on oma herkkupirtelösi? Mitä haluaisit siihen laittaa (jäätelöä, hedelmiä, marjoja…)? Miten koristelisit pirtelön?
  2. Piirrä ja väritä kuva pirtelölasillisestasi.