5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Erilaiset porkkanat

Erilaiset porkkanatErilaiset porkkanat

Porkkanat maistuvat niin ihmisille kuin hevosillekin. Tässä tehtävässä teet monenlaisia porkkanoita: erivärisiä, muotoisia ja tuntuisia… Mitä vaan voi keksiä ja samalla pääset kierrättämään käytöstä poistettuja villavaatteita. Klikkaa ohjekuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

 

Tee näin

  1. Leikkaa ohuesta neuleesta kolmio (esim. lyhyt sivu 20 cm ja pitkät sivut 23 cm), levitä liimaa (Erikeeper), reunoille ja taita kaksin kerroin siten, että pitkät sivut tulevat päällekkäin.
  2. Leikkaa ratalangasta taitetun kolmion lyhyen sivun mittainen pätkä tukirangaksi porkkanalle. Leikkaa paperinaruista pidemmät pätkät, niistä tulee porkkanan naatit.  Liimaa rautalanka ja paperinaru lyhyelle sivulle. Asettele paperinaru niin, että osa menee kankaan yli.
  3. Rullaa porkkanaa kuin voisarvea tukirangan eli rautalangan ympärille. Ala rullaamaan leveästä päädystä kapeaan. Liimaa vielä kankaan päät kiinni. Liimaa myös reunat tarvittaessa.
  4. Venyttele ja muotoile mieluisaksi, porkkanamaiseksi. Laita lopuksi pyykkipoikia pitämään liimasaumat yhdessä ja ripusta porkkana liimauksen ajaksi narulle kuivumaan.
  5. Porkkanan kuivuttua avaa paperinarun kierre varovasti. Leikkaa hapsuille. Parturoi naatti, jos se on tarpeen.

Vinkki! Jos haluat, voit myös ommella porkkanarullan kokoon neulalla ja langalla. Tee tukirangan liimaus ja rullaus kuten yllä, mutta rullattuasi ompele sauma kiinni. Sopivaa lankaa saat alkuperäisestä neuleesta purkamalla! Ommellen lopullisista porkkanoista tulee pehmeämpiä.

Pohdittavaksi

Jos porkkanan teko oli mieluista puuhaa, voit jatkaa tuotekehittelyä leikkaamalla eri paksuisista neuleista erimuotoisia ja -kokoisia kolmioita tai muita muotoja. Mitä ja minkä mallisia keppihevosen herkkuja samalla tekniikalla voi valmistaa?