5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Heinäverkko hevoselle

Heinäverkko hevoselleHeinäverkko hevoselleHeinäverkko hevoselleHeinäverkko hevoselleHeinäverkko hevoselleHeinäverkko hevoselle

Hevoset ovat sopeutuneet syömään useita kertoja päivässä, siksi niillä pitää olla tarjolla aina heinää. Tässä tehtävässä tehdään seinälle ripustettava heinäverkko hevoselle. Heinäverkko tehdään makramee-tekniikalla, mikä tarkoittaa solmimista ja solmujen käyttöä. Tulostustoiminnolla saat  tehtäväkortin, jossa on valmiin heinäverkon kuva. Avaa jokainen ohjekuva erikseen ja tulosta, jos tarvitset ohjeet tulosteina.

Tee näin

Valmistelutyöt:

 1. Tee 1 mm:n paksuisesta rautalangasta kehä (suuaukko tulevalle heinäverkolle), johon makramee-solmuja aletaan tehdä. Ota 70 cm pätkä rautalankaa ja taita molemmista päistä 20 cm:n osuudet kohti toisiaan. Taitetut pätkät menevät 10 cm:n matkalta päällekkäin ja ne voi kieputtaa tiiviisti yhteen. (KUVA 1.)
 2. Tee taitoskohtiin lenkit kiertämällä rautalankaa pihtien avulla. Lenkit tehdään ripustamista varten, joten niiden on hyvä olla riittävän isot, noin 4 cm pituiset. (KUVA 2.)
 3. Taivuta raulankakehää soikioksi ja kieputa värikästä teippiä kehän ympärille. Silloin liitoskohdat jäävät piiloon.
 4. Leikkaa kaksi pätkää tukevaa puuvillalankaa ja kiinnitä rautalankakehä lenkeistä roikkumaan henkarin (pyörivä koukkuosa), sivuille. (KUVA 3.) Ripusta henkari korkealle, kuten yläkaapin kahvaan, jotta voit työskennellä sen alla ja ympärillä.
 5. Solmittavien nyörien mittaaminen on kivointa tehdä pareittain tai ryhmässä. Merkitse lattiaan maalarinteipillä 220 cm pituinen matka ja mittaa teippimerkin avulla matonkuteesta 14 kappaletta 220 cm pituista pätkää.

Solmiminen:

 1. Taita leikattu nyöripätkä kaksinkerroin ja pujota keskikohdasta kehään (KUVA 4. Vaiheet 1. ja 2.). Pujota kaikki 14 tasaisesti kummallekin puolelle rautalankakehikkoa.
 2. Aloita solmimalla vierekkäiset nyörit, molemmista nyörikimpuista yhdet nyörit. Solmu on nimeltään merimiessolmu. Se on kuin tavallinen solmu, mutta tehdään ensin ”väärin päin” ja sitten oikeinpäin eli kaksi solmua päällekäin (KUVA 5.). Ensimmäisen kierros tulee noin 3 cm korkeudelle kehästä alaspäin. Koska henkari pyörii, voit pyöräyttää kehää aina kun olet saanut puolet kierroksesta tehtyä. Seuraavan kierroksen solmut tulevat noin 5 cm alaspäin kehästä. (KUVA 4. Vaihe 3.)
 3. Voit tehdä paksusta pahvista mitan, tai käyttää sopivaa esinettä apuna. Solmiminen ei kuitenkaan ole niin tarkkaa, voit silmämääräisesti katsoa, että solmut ovat suunnilleen samalla kohdalla. Mallissa on tehty solmuja 9 kerrosta, kahden allekkaisen solmun väli on 5 cm. Voit toki tehdä niin pitkän verkkopussin kun haluat, mutta jätä noin 20cm pätkät loppusolmuja ja koristeita varten.

Verkon pohja ja viimeistely:

 1. Solmut tehtyäsi on pussi vielä solmittava umpeen, jotta heinät pysyvät sisällä. Solmi etuseinän ja takaseinän nyörit keskenään. Rautalankakehän lenkeistä voit tarkistaa missä etu- ja takaverkon sivusauma/raja kulkee. Solmi tutuksi tulleilla merimiessolmuilla, mutta solmi yhtä aikaa neljä nyöriä, kaksi edestä ja kaksi takaverkosta.
 2. Voit solmia jäljelle jääviä hapsuja itse keksimillesi solmuille, letittää, lisätä helmiä, värikkäitä lankoja, mitä vain keksitkin! Suuaukkoa voi halutessa taivuttaa heinänlaittoon sopivaksi.
 3. Valmis, heinät suuaukosta sisälle ja kepparitalliin roikkumaan!

Pohdittavaksi

Miten valmistaisit heinäverkkoon heinää?