4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Porkkanaleivos

Porkkanaleivos

Isojoki-Karijoen Safkasankareiden leivos maistuu leipureiden mukaan juuri 4H:lta. Siinä on mehevyyttä, maukkuutta, moninaisuutta, muunneltavuutta ja merkittävyyttä. Ulkonäköäkin voi muuttaa tilanteen mukaan erilaisilla muoteilla ja koristeluun käyttää vaikka syötäviä kukkia.

Tee näin

Porkkanaleivos (10-12 kpl suorakaiteen muotoista leivosta)

Pohja:

  • 2 kananmunaa

  • 1,5 dl sokeria

  • 100 g voita

  • 2 dl vehnäjauhoja (onnistuu myös ruisjauhoista ja gluteenittomista jauhoista)

  • 1 tl kardemummaa

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 1 tl ruokasoodaa

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 2 tl kanelia

  • 2 dl porkkanaraastetta

Täyte: 50 g voita, 100 g maustamatonta tuorejuustoa, 100 g sitruunanmakuista tuorejuustoa, 1½ dl tomusokeria

Kuorrutus: 200 g maitorahkaa, 2 dl kermaa, ½ dl tomusokeria, 1 tl vaniljasokeria

Koristelu: 2 kpl karkeaksi raastettua porkkanaa, apilan lehtiä (tai syötäviä kukkia, yrttejä)

  1. Sulata voi ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Yhdistä kuivat aineet.
  2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella.
  3. Lisää sulatettu voi, kuivat aineet ja porkkanaraaste taikinaan varovasti sekoittaen.
  4. Levitetä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.
  5. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen palaan. Levitä täyte toiselle puolikkaalle ja nosta toinen puoli pohjasta varovasti täytteen päälle.
  6. Leikkaa pohja haluamaasi muotoon.
  7. Vaahdota kuorrutuksen kerma ja sokerit vaahdoksi ja lisää joukkoon maitorahka. Raasta porkkanat karkealla terällä.
  8. Koristele leivosten pinta rahkalla, karkealla porkkanaraasteella ja apilan lehdillä.

Pohdittavaksi

Mitä luonnon villiyrttejä tai kukkia tunnet?