4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Tornileivos

Tornileivos

Töysän Leivontakerho halusi tehdä kisaan näyttävän ja vaativan leivoksen, joka kuvaisi 4H:ta. Innostava, liikkuva ja energinen yhdistys sai raikkaan leivoksen, jossa maistuvat rahka ja vadelma.

Tee näin

Tornileivos (noin 8 kpl 5-6 cm muotilla)

Kääretorttupohja:

  • 4 kananmunaa

  • 1½ dl sokeria

  • 1 dl perunajauhoja

  • ¾ dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • valkosuklaata

Täyte:

  • 4 dl vispikermaa

  • 2 dl maitorahkaa

  • ½ dl tomusokeria

  • 2 tl vaniljasokeria

  • vihreää elintarvikeväriä

  • punaista elintarvikeväriä

  • 200 g vadelmahilloa

  • 400 g vadelmia

Kostutus: 3 dl maitoa, 2 tl vaniljasokeria

  1. Valmista ensin valkosuklaalaatat. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä ja pursota siitä peukalonpään kokoinen ympyrä. Värjää osa valkosuklaasta vihreäksi ja pursota sillä 4H:n logo hiukan jähmettyneen valkosuklaakiekon päälle. Laita kiekot jääkaappiin jähmettymään.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Pyöräytä taikina sekaisin varovasti nostellen.
  4. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja levitä tasaiseksi suorakaiteeksi. Paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.
  5. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä pohja sokerin päälle ja poista alla ollut leivinpaperi varovasti.
  6. Kun torttupohja oli jäähtynyt, painele siitä pyöreällä muotilla ympyränmuotoisia kiekkoja.
  7. Vatkaa täytteen vispikerma ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon maitorahka. Jaa täyte kahteen osaan ja värjää puolikkaat vaaleanvihreäksi ja vaaleapunaiseksi. Laita rahkat samaan pursotinpussiin, mutta eri puolille, niin saat raidallisen pursotuksen.
  8. Kasaa leivos. Yhteen leivokseen tarvitset kolme kiekkoa. Kostuta kiekot vaniljasokerilla maustetulla maidolla.
  9. Levitä kerrosten väleihin vadelmahilloa, tuoreita vadelmia ja rahkapursotus.

Viimeistele leivos korkeammalla rahkapursotuksella ja valkosuklaalaatalla

Pohdittavaksi

Voisiko suklaasta tehdä muitakin koristeita leivoksiin?