4. Kokkaus ja leivonta
Taso: A

Mestarin munakas

Mestarin munakas

Munalla on ruoanvalmistuksessa monta tehtävää. Se tekee kakuista kuohkeita, kastikkeista sakeampia ja auttaa lihapullia pysymään koossa. Munaruoat ovat edullisia, helppoja valmistaa ja nopeita kypsentää. Tässä tehtävässä opettelet valmistamaan munakkaan.

Tee näin

MESTARIN MUNAKAS (2:lle)

  • 3 kananmunaa
  • 3 rkl vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1 rkl voita tai margariinia

Työvälineet: paistinpannu, kulho, ruokalusikka, teelusikka, kierrevatkain, veitsi, puuhaarukka, paistinlasta, patalaput, lautanen

Tee näin:

  1. Riko kananmunat kulhoon. Varo, ettei kulhoon mene kuoria.
  2. Vatkaa munien rakenne rikki kierrevatkaimella.
  3. Lisää vesi, suola ja valkopippuri. Sekoita.
  4. Laita paistinpannulle voita ja kuumenna pannu kuumaksi.
  5. Kaada munakasseos pannulle.
  6. Siirtele seosta puuhaarukalla niin, että seos hyytyy.
  7. Anna munakkaan hautua muutamia minuutteja miedolla lämmöllä.
  8. Käännä munakkaan toinen reuna toisen päälle ja siirrä se lautaselle.

Täytetty munakas

Munakkaasta tulee erityisen herkullinen, kun sen täyttää mieleisellä täytteellä. Voit laittaa täytteeksi esimerkiksi:

  • kinkkua
  • makkaraa
  • kalaa
  • juustoa

Keksi itse lisää! Käytä täytettä 1–1 1/2 dl yhtä munakasta kohti. Lisää täyte hyytyvän munakasseoksen päälle. Munakas tarjotaan aina heti. Munakas ei odota ruokailijaa, vaan ruokailija munakasta!

Pohdittavaksi

  1. Miten erotat raa’an ja kypsän kananmunan toisistaan?
  2. Miten voit käyttää tyhjää kananmunapakkausta? Keksi kolme asiaa.