4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Perunamuusi ja lihapullat

Perunamuusi ja lihapullat

Perunamuusi ja lihapullat ovat suomalaista ruokakulttuuria perinteisimmillään. Ruokakulttuurilla tarkoitetaan erilaisten ruokalajien lisäksi myös ruokaan liittyviä tapoja ja perinteitä. Peruna on perinteisyytensä lisäksi myös terveellinen ja ympäristöystävällinen ruoka. Jos kellarissa ei ole oman kasvimaan satoa, perunaa saa edullisesti joka kaupasta. Muusiin sopii parhaiten jauhoinen tai yleisperuna. Kiinteä peruna sopii paremmin vaikka kalasoppaan.

Tee näin

Muusi 4 pientä annos

5 kpl (500g) perunaa (jauhoinen lajike), suolaa keitinveteen, 2 rkl (25g) margariinia tai voita, 1½ dl maitoa

Lihapullat 20 kpl

  • 400 g jauhelihaa
  • ½ dl korppujauhoja
  • 1 tlk (200 g) kermaviiliä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl maustepippuria
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 kananmuna

Tee näin:

1.     Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi.

2.     Laita perunalohkot kattilaan ja täytä kattila vedellä niin että perunat peittyvät.

3.     Keitä lohkot aivan kypsiksi (noin 15-20 minuuttia).

4.     Valmista lihapullat sillä aikaa, kun perunat kiehuvat. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

5.     Laita kulhoon jauheliha, korppujauho ja mausteet. Riko mukaan muna. Sekoita taikina tasaiseksi.

6.     Muotoile kostein käsin taikinasta lihapullia leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista uunissa noin 10-15 minuuttia kauniin ruskeiksi.

7.     Kun lihapullat paistuvat, kaada pois perunoiden keitinvesi.

8.     Survo perunat soseeksi perunasurvimella tai soseuta ne sähkövatkaimella. Kun perunat ovat kunnolla soseutuneet, lisää maito ja rasva soseen joukkoon. Sekoita.

9.     Ota pullat uunista ja tarjoile muusin ja salaatin kera.

Pohdittavaksi

1. Mitä muuta kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin?

2. Millaisia ruokakulttuureja on muualla? Mitä syödään maissa, joissa ei kasva perunaa?