4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Banaanikakku

Banaanikakku

Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa, väittää vanha sananlasku. Sen mukaan kannattaisikin toimia, sillä tällä hetkellä kolmannes suomalaisten biojätteestä on alun perin syötäväksi kelpaavaa. Eikö olisi fiksumpaa käyttää ruoka viimeiseen pisaraan ja muruseen asti ja säästää sekä luontoa että kukkaroa? Tässä tehtävässä tummuneet, ylikypsät banaanit ja purkin pohjalle jäänyt jogurtti päätyvät herkullisen kakun raaka-aineiksi.

Tee näin

Banaanikakku

  • 3 banaania
  • 150 g voita
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2½ tl leivinjauhetta
  • vuokaan voita ja korppujauhoja

1.     Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka (1,5l) ja jauhota se korppujauholla.

2.     Kuori banaanit ja murskaa niistä kaksi haarukalla. Sulata voi mikrossa tai pienessä kattilassa hellalla.

3.     Sekoita jogurtti, voisula ja fariinisokeri leivontakulhossa. Lisää kananmunat ja sekoita voimakkaasti puuharukalla. Lisää banaanimurska sekoita massa kunnolla sekaisin.

4.     Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi.

5.     Kaada taikina vuokaan. Puolita viimeinen banaani pituussuunnassa ja aseta kakun päälle.

6.     Paista uunin keskitasolla noin 50-60 minuuttia.

Pohdittavaksi

1. Mitä ruokia teidän perheessä jää usein tähteeksi? Mitä ruokaa niistä voisi valmistaa? 2. Miten voisi huolehtia siitä, että kaikki kotiin ostettu ruoka tulee syötyä? 3. Miten ruokaostoksilla ollessaan voisi vaikuttaa siihen, tuleeko kaikki ruoka syötyä?