4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Kikhernepata

Kikhernepata

Välillä lihan ja maitotuotteet voi korvata kokonaan tai osittain kasviksilla, vaikkei kasvissyöjä olisikaan. Kasvisten suosiminen on hyväksi terveydelle ja ilmastolle. Ihmiset ryhtyvät kasvissyöjiksi monista eri syistä. Joillakin kasvissyönnin syyt voivat olla terveydelliset, toiset kasvissyöjät eivät pidä eläinten kasvattamista ruoaksi oikeana. Jotkut vain pitävät kasvisruoasta. Pavut ja kikherneet sopivat hyvin korvaamaan lihaa esimerkiksi kastikkeissa ja padoissa. Ne sisältävät runsaasti valkuaisaineita ja ravintokuitua. Tässä tehtävissä kikherneestä, porkkanasta ja tomaatista tehdään mausteista kasvispataa.

Tee näin

Tarvikkeet: (4-6 annosta)

  • 1 iso sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ½ punainen chili
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl inkivääritahnaa
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 3 isoa porkkanaa
  • 1 prk (250g) kypsiä kikherneitä
  • 2 tomaattia
  • 2 dl vettä
  • ½-1 tl suolaa

Lisäkkeeksi:

keitettyä riisiä ja maustamatonta jugurttia

Tee näin:

1. Kuori sipulit ja porkkanat. Hienonna sipulit ja leikkaa porkkana ohuiksi lanteiksi.

2. Hienonna chili ja leikkaa tomaatti isoiksi kuutioiksi. Laita kikherneet valumaan.

3. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja chiliä hetki öljyssä.

4. Lisää mausteet sekä tomaattipyree ja jatka kuullottamista vielä hetki.

5. Lisää porkkanat, valutetut kikherneet, tomaattikuutiot ja vesi. Hauduta pataa miedolla lämmöllä kannella peitettynä noin 35-45 minuuttia välillä sekoittaen. Jos liemi jää vetiseksi, voit murskata kikherneitä hiukan.

6. Tarjoile keitetyn riisin ja maustamattoman jugurtin kera.

Pohdittavaksi

1. Kuinka usein syöt lihaa? Voisitko lisätä vielä kasvisten syömistä?