4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Vedenkulutus keittiössä

Vedenkulutus keittiössä

Tiesitkö, että suomalainen kuluttaa päivittäin kymmeniä tai peräti satoja litroja vettä? Myös ruoantuotannossa käytetään vettä, jonka määrä on tästä vielä huomattavasti suurempi, peräti 3000 litraa vettä päivässä per syöjä. Suomessa ei ole pulaa vedestä, ainakaan toistaiseksi. Puhtaan ja lämpimän veden valuttamiseen hanasta tarvitaan kuitenkin paljon energiaa ja myös rahaa. Myös veden puhdistaminen kuluttaa paljon energiaa. Tässä tehtävässä tarkastellaan keittiössä kuluvan veden määrää ja mietitään keinoja turhan vedenkäytön vähentämiseksi. Tehtävä on tarkoitettu kokkailun ohessa tehtäväksi.

 

Tee näin

  1. Laittakaa tulppa käsienpesualtaaseen, kun kaikki pesevät käsiään.
  2. Kun kaikki ovat pesseet kädet, mitatkaa altaaseen kertyneen veden määrä. Vettä on helppo kauhoa litran mitalla erilliseen vatiin tai sankoon. Kauhomisessa voi käyttää apuna myös pienempää muovikippoa.
  3. Kokkaillessanne mitatkaa myös kaikki ruoan valmistukseen ja vaikkapa vihannesten pesuun kuluva vesi laittamalla tulppa tiskialtaaseen ja mittaamalla kokkaamisen lopuksi altaaseen kertynyt vesi.
  4. Jos tiskaatte käsin, mitatkaa myös tiskaamiseen kulunut vesimäärä. Tiskikonetta täyttäessä astioita ei kannata huuhdella, sillä kone pesee ne kyllä. Tiskikoneen kulutukseksi voitte arvioida n. 12 litraa vettä.

Pohdittavaksi

  1. Missä vaiheessa kokkailua kului eniten vettä?
  2. Millä tavoin voisit vähentää veden kulutusta, jos tekisit samat ruoat ja työvaiheet uudelleen?
  3. Miten tiskaamiseen saa kulumaan vähiten vettä?