4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Jätettä ei jätetä

Jätettä ei jätetä

Tiesitkö että jokainen suomalainen tuottaa noin 470 kiloa jätettä vuodessa? Kaatopaikalle joutuva jäte on valtavaa luonnonvarojen haaskausta, sillä kierrätettynä esimerkiksi lasi, metalli, kartonki, paperi ja muovi voitaisiin käyttää uudelleen erilaisten pakkausten yms. raaka-aineina. Myös kompostointi on hyvä keino palauttaa luonnossa hajoavan jätteen ravinteet takaisin kiertoon. Voit vähentää kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää, kun pienennät syntyvän jätteen määrää ja lajittelet tuottamasi jätteet kierrätykseen.

Tee näin

1. Kerää aivan kaikki kokkailun ohessa syntyvät jätteet talteen. Biojäte kannattaa kerätä vaikkapa muovisankoon, pakkausjätteelle sopii esimerkiksi pahvilaatikko.

2. Kokkailun jälkeen tai ruoan kypsymistä odotellessa lajittele kaikki kertyneet jätteet: lasi, metalli, muovi, kartonki, paperi, maatuva biojäte ja keräyspullot erikseen. Ainoastaan näistä ylijäävä jäte on sekajätettä ja kuuluu tavalliseen roskikseen.

3. Vie kaikki roskat niille kuuluviin keräysastioihin, lasi, metalli ja kartongit pestyinä ja pahvitölkit litistettyinä.

Pohdittavaksi

  1. Kuinka paljon jätettä yhdestä kokkauskerrasta syntyi? 2. Miten voisit vähentää syntyvän jätteen määrää? 3. Mitä tapahtuu niille jätteille, joita ei kierrätetä uudelleen esimerkiksi pakkausten raaka-aineiksi?