4. Kokkaus ja leivonta
Taso: A

Taikurin teeleivät

Taikurin teeleivät

Teeleivät on nopea leivonnainen, jonka raaka-aineet löytyvät helposti kotoa. Kohotusaineena käytetään leivinjauhetta, joka sekoitetaan aina jauhojen joukkoon. Teeleivät ovat parhaimmillaan lämpiminä.

Tee näin

TAIKURIN TEELEIVÄT (2–3:lle)

  • 2½ dl kaurahiutaleita
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 tl sokeria
  • vajaa 1 tl suolaa
  • 3 rkl juoksevaa margariinia tai sulatettua rasvaa
  • 2 dl maitoa
  1. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Ota esille tarvittavat työvälineet ja raaka-aineet.
  2. Mittaa kuivat aineet eli kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola kulhoon. Sekoita hyvin puuhaarukalla.
  3. Lisää joukkoon sula rasva ja maito nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa.
  4. Nosta pellille leivinpaperin päälle 3–4 kokkaretta toisistaan erilleen ja taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi, 1–2 cm:n paksuisiksi leiviksi. Tee taikinapyörällä risti jokaisen leivän pinnalle.
  5. Paista 10–15 minuuttia tai kunnes teeleivät ovat kauniin värisiä.

Tarjoa lämpimien teeleipien kanssa juustoa, kurkkua ja hilloa tai marmeladia.

Pohdittavaksi

  1. Mitkä ovat Suomen pääviljalajit? Piirrä ja kirjoita.
  2. Keksi jokaiselle viljalajille jokin siitä valmistettu tuote, leivonnainen tai ruoka. Kirjoita/piirrä se kuvan alle.