4. Kokkaus ja leivonta
Taso: A

Hiipivän hiivan arvoitus

Hiipivän hiivan arvoitus

Lämpimässä taikinassa, keittiöpyyhkeen suojissa, hiiva hykertelee hetken ja alkaa sitten hiljalleen paisua. Taikina hivuttautuu yli astian, jopa pöydälle asti… Tämän tehtävän pannuleipä kohotetaan ja paistetaan uunipannulla tai -vuoassa. Taikinan kohottamiseen käytetään hiivaa. Hiivaa on kahdenlaista: tuorehiivaa ja kuivahiivaa. Tuorehiivaa myydään paloina ja kuivahiivaa pusseissa. Tässä tehtävässä näet, miten hiiva toimii.

Tee näin

PANNULEIPÄ (2–4:lle)

 • 2½ dl vettä tai maitoa
 • 25 g eli ½ pkt tuorehiivaa tai ½ pss kuivahiivaa
 • 2 dl kaurahiutaleita tai -leseitä
 • ½ tl suolaa
 • 2 tl sokeria
 • 2½–3 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
 1. Mittaa maito tai vesi kulhoon. Lämmitä se esimerkiksi mikroaaltouunissa kädenlämpöiseksi (25–30 sekuntia).
 2. Murusta tuorehiiva nesteen joukkoon ja sekoita. Lisää kaurahiutaleet ja suola. Sekoita hyvin. Lisää hiivaleipä- tai vehnäjauhot vähitellen taikinaan koko ajan kauhalla sekoittaen. Jos käytät kuivahiivaa, toimi pakkauksen ohjeen mukaan.
 3. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
 4. Kaada taikina leivinpaperin päälle. Kaavi taikina kulhosta ja kauhasta. Ripottele taikinan pinnalle vähän jauhoja ja painele taikina pyöreäksi tai neliskulmaiseksi leiväksi. Peitä liinalla tai muovinpalalla. Anna kohota noin 20 minuuttia lämpimässä paikassa, esimerkiksi kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päällä.
 5. Poista liina tai muovi ja pistele leivän pintaan reikiä haarukalla. Nosta pelti uuniin alimmalle ritilätasolle. Paista noin 20 minuuttia. Pannuleipä maistuu parhaalta samana päivänä ja lämpimänä.

Tarjoa pannuleivän kanssa jääkaappimargariinia tai tuorejuustoa.

Pohdittavaksi

Miten tuorehiivan ja kuivahiivan käyttö poikkeavat toisistaan?