3. Eläimet
Taso: B

Tottelevainen koira

Tottelevainen koira

Kerhossa koiran tottelevaisuutta on helpointa harjoitella lainakoirien avulla. Kysykää lainaksi kilttejä ja perustottelevaisia koiria. Arkitottelevaisuus on tärkeää opettaa koiralle jo pentuna. Opeta koira tulemaan luoksesi käskystä, kulkemaan talutushihnassa vetämättä, istumaan, menemään maahan ja seisomaan paikallaan. Kannusta koiraa onnistumisesta palkitsemalla se taputuksella tai pienellä namupalalla.

Joillakin koirilla on voimakas tahto. Tällaisten koirien koulutus vaatii päättäväisyyttä kouluttajalta. Koulutus kannattaakin aloittaa jo nuorelle koiralle. Kun harjoittelette päivittäin, koirasi oppii nopeasti uusia asioita.

 

Tee näin

 1. Opeta koirallesi asioita perustottelevaisuudesta. Harjoittele lyhyitä aikoja kerrallaan, esimerkiksi 10 minuuttia on sopiva aika. Pentu jaksaa keskittyä vain hetken, aikuinen koira vähän pidempään.
 2. Aloita harjoittelu ”istu”-käskystä. Pidä herkku koiran nenän yläpuolella ja siirrä kättäsi koiran pään yli. Koiran peppu osuu väkisinkin maahan. Sano "istu" ja kehu, kun koira tekee oikein.
 3. ”Seuraa”-käskyn aikana koira seuraa talutushihnassa vierelläsi. Kävele eteenpäin ja kiinnitä koiran huomio esimerkiksi makupaloilla. Kehu koiraa, kun se seuraa kiltisti vieressäsi eikä vedä. 
 4. Opeta koirallesi myös ”paikka”-käsky. Houkuttele koira istumaan sivullesi. Mene rauhallisesti koiran eteen ja pidä hihnasta kiinni. Sano koiralle ”paikka” ja peruuta itse vähän taaksepäin. Kehu, jos koira pysyy paikallaan. Palaa takaisin koiran viereen. Pidennä matkaa vähitellen.
 5. Muista palkita koira kehuilla ja makupaloilla aina, kun se tekee oikein.
 6. Mieti ja kirjoita ylös vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
 • Minkä rotuinen ja ikäinen koirasi on?
 • Miten olet kouluttanut koiraasi?
 • Miten usein olet kouluttanut koiraasi?
 • Mitä koirasi on jo oppinut?
 • Mitä opittavaa sillä vielä on?

Pohdittavaksi

Mitä asioita kuuluu koiran perustottelevaisuuteen? Miksi on tärkeää kouluttaa koiraa?