3. Eläimet
Taso: B

Koiran koulutus, säännöt selviksi

Koiran koulutus, säännöt selviksi

Tottelevaisuus on tärkeää! Opeta koira tulemaan luoksesi käskystä, kulkemaan talutushihnassa vetämättä, istumaan, menemään maahan ja seisomaan paikallaan. Kannusta koiraa palkitsemalla se taputuksella tai pienellä namupalalla onnistumisista.

Joillakin koirilla on voimakas tahto. Tällaisten koirien koulutus vaatii vielä enemmän päättäväisyyttä. Voimakastahtoisia koiria ovat esimerkiksi urokset ja palveluskoirarotuiset koirat. Sinun kannattaakin aloittaa koulutus jo silloin, kun koirasi on nuori, ettei se saa yliotetta sinusta. Kun harjoittelette päivittäin, koirasi oppii nopeasti uusia asioita.

Tee näin

 1. Opeta koirallesi asioita perustottelevaisuudesta. Harjoittele lyhyitä aikoja kerrallaan, esimerkiksi 10 minuuttia on sopiva aika. Pentu jaksaa keskittyä vain hetken, aikuinen koira vähän pidempään.
 2. Aloita harjoittelu ”istu”-käskystä. Houkuttele koira istumaan vasemmalle sivullesi kuono menosuuntaan päin. Sano "istu" ja kehu, kun koira tekee oikein.
 3. ”Seuraa”-käskyn aikana koira seuraa talutushihnassa vierelläsi. Kävele eteenpäin ja kiinnitä koiran huomio esimerkiksi makupaloilla. Kehu koiraa, kun se seuraa kiltisti polvesi kohdalla eikä vedä. 
 4. Opeta koirallesi myös ”paikka”-käsky. Houkuttele koira istumaan vasemmalle sivullesi. Mene rauhallisesti koiran eteen ja pidä hihnasta kiinni. Sano koiralle ”paikka” ja peruuta itse vähän taaksepäin. Kehu, jos koira pysyy paikallaan. Palaa takaisin koiran viereen.
 5. Muista palkita koira kehuilla ja makupaloilla aina, kun se tekee oikein.
 6. Mieti ja kirjoita ylös vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
 • Minkä rotuinen ja ikäinen koirasi on?
 • Miten olet kouluttanut koiraasi?
 • Miten usein olet kouluttanut koiraasi?
 • Mitä koirasi on jo oppinut?
 • Mitä opittavaa sillä vielä on?

Pohdittavaksi

Mitä asioita kuuluu koiran perustottelevaisuuteen? Miksi on tärkeää kouluttaa koiraa?