4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Perustaikina ohukaisille

Perustaikina ohukaisille

Ohukainen, lettu, räiskäle, kreppi, blini, tortilla… Pannulla paistetulle ohuelle leivonnaiselle on monta nimeä maan ja kulttuurin mukaan. Ohukaisten perustaikina kannattaa painaa mieleen. Siitä voi milloin tahansa kehittää melkein mitä vain, tilanteen, mielitekojen ja käytettävissä olevien raaka-aineiden mukaan. Ohukaiset voivat olla pieniä tai suuria, makeita tai suolaisia. Niitä voi täyttää ja maustaa. Niitä syödään alkuruoaksi, lounaalla, tai jälkiruoaksi. Niitä paistetaan kotikeittiössä, ulkona grillillä tai retkinuotiolla. Ohukaisten ympärille voi rakentaa vaikka lettukestit.

Perustaikinasta tulee n. 50 pikkulettua tai n. 10 isoa räiskälettä

Tee näin

Ainekset:

  • 2 munaa
  • 6 dl maitoa (tai 1 dl maitojauhetta ja 6 dl vettä)
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria (jätä sokeri pois, jos teet suolaisia ohukaisia)
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl öljyä tai sulatettua voita
  • rypsiöljyä, voita tai nestemäistä margariinia paistamiseen
  1. Vatkaa munat kulhossa kevyesti rikki.
  2. Lisää maito (tai vesi), jauhot (ja maitojauhe) ja mausteet, lopuksi rasva.
  3. Anna seistä huoneenlämmössä vähintään ½ tuntia.
  4. Kuumenna ohukaispannu tai paistinpannu. Pane siihen hiukan rasvaa ja anna sen ruskistua kevyesti.
  5. Paista ohukaiset molemmin puolin joko ohukaispannulla (runsas 1 rkl taikinaa syvennystä kohti) tai paistinpannulla (1 dl taikinaa kerralla).
  6. Lado ohukaiset pinoksi lautaselle ja peitä alumiinifoliolla. Pidä ne lämpimänä esimerkiksi 70 asteisessa uunissa. Isot letut voi kääriä rullalle, taitaa kahtia tai neljään osaan.
  7. Tarjoile makeat letut mansikkahillon, omenasoseen, vaahterasiirapin tai hienon sokerin kera jälkiruoaksi tai välipalaksi.

Vinkkejä lettujen maustamiseen:

  • Saat herkullisia mustikkalettuja lisäämällä taikinaa 1 ½ dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita. Paista ohukaispannulla pikkulettuja ja tarjoa vaniljajäätelön kanssa.
  • Omenalettuja syntyy lisäämällä taikinaan 1 tl kanelia. Annostele taikina ohukaispannuun ja lisää kunkin pikkuletun päälle ohut omenarengas. Anna paistua alapuolelta ja käännä niin, että omenapuolikin hyytyy ja saa kauniin kellanruskean värin.
  • Banaanilettujen taikinaan lisätään 1 tl kardemummaa. Annostele taikinaa ohukaispannuun ja levitä jokaiselle pikkuletulle ohuita banaaniviipaleita. Paista molemmin puolin kullanruskeiksi.

Pohdittavaksi

Mitkä ovat sinun lettujesi lempitäytteet?