4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Pinaattiletut

Pinaattiletut

Suolaiset letut ovat mainiota lounasruokaa tai iltapalaa salaatin kera. Parhaimmillaan ne ovat vastapaistettuina ja rapeina, mutta hyviä ne ovat vielä seuraavana päivänäkin mikrossa lämmitettyinä. Letuista saa myös mainion retkievään. Voit ottaa ne mukaan taikinana termosastiassa ja paistaa pannulla nuotiolla tai retkikeittimellä. Tai voit pakata valmiita lettuja alumiinifolioon, lämmittää ne hiilloksella tai grillillä ja pistellä poskeen sormiruokana.

Taikinasta tulee 10–12 isoa tai noin 50 pientä lettua.

Tee näin

Ainekset:

  • 4 dl maitoa
  • 2 munaa
  • ½ dl sämpyläjauhoja
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl yrttisuolaa
  • ½ tl sokeria
  • ½ tl muskottipähkinää
  • ripaus valkopippuria
  • 150 g hienonnettua tuoretta pinaattia tai pakastepinaattia sulatettuna
  • Paistamiseen rypsiöljyä, voita tai juoksevaa margariinia
  1. Sekoita maito ja munat. Lisää muut aineet ja anna turvota puolisen tuntia.
  2. Paista taikinasta (hyvällä, mutta ei liian kuumalla lämmöllä) pieniä tai suuria lettuja.
  3. Tarjoa puolukkasurvoksen ja salaatin kera.

Vinkkejä:

  • Voit korvata sämpylä- ja vehnäjauhoseoksen spelttijauholla. Muskotin voi jättää myös pois. Kaikkia sen maku ei miellytä.
  • Saat porkkanalettuja, kun vaihdat pinaatin tilalle 2-3 dl hienoksi raastettua porkkanaa.
  • Saat nokkoslettuja, kun vaihdat pinaatin samaan määrään hienonnettua nokkosta.

Pohdittavaksi

Mitä muita aineksia haluaisit kokeilla ohukaistaikinassa?