4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Lettukääröt

Lettukääröt

Letturulla on oiva tapa loihtia ruuantähteistä uutta syötävää. Vain mielikuvitus ja makuhermot ovat rajana. Käärön sisään kekseliäs kokki voi piilottaa vaikka mitä: lihaa, kalaa, kanaa, kasviksia, sieniä… Lettukääröjä voi tarjota lounaaksi, iltapalaksi tai vaikkapa juhlapäivällisten alkuruoaksi. Ja mikä parasta: letturullat voi valmistaa etukäteen edellisenä päivänä ja kuumentaa juustokuorrutuksen kera uunissa juuri ennen tarjoilua.

Ohjeesta tulee 10-12 kääröä.

Tee näin

Letut:

  • 1 annos ohukaistaikinaa
  • voita tai juoksevaa margariinia paistamiseen
  1. Valmista taikina ohjeen Perustaikina ohukaisille mukaan ja anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
  2. Paista paistinpannulla isoja lettuja
  3. Pinoa valmiit letut odottamaan täyttämistä niin, että laitat voipaperipalan jokaiseen väliin.

Jauheliha-tomaattitäyte:

  • 2 sipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 300 g jauhelihaa
  • 1 tlk (400g) säilyketomaatteja
  • ½ - 1 tl suolaa
  • 1/8 tl valko- tai mustapippuria
  • 1 rkl pizzamaustetta
  • 1 dl ruokakermaa
  • kuorruttamiseen: ½ dl juustoraastetta
  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit ja paista ne kevyesti öljyssä.
  2. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista se.
  3. Lisää tomaatit liemineen sekä suola ja pippuri.
  4. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia.
  5. Lisää pitsamauste ja ruokakerma.
  6. Pane uuni kuumenemaan (250 astetta).
  7. Täytä letut. Laita täytettä letuille, kierrä rullalle ja paina rullien päät alaspäin.
  8. Lado uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta.
  9. Kuorruta 250 asteessa 10–15 minuuttia.
  10. Tarjoa salaatin kanssa.

Vinkki: voit käyttää lettukääröihin myös pinaattiohukaisia (katso ohje Pinaattiletut).

Jauheliha-tomaattitäytteen sijaan voit kääriä letturulliin esimerkiksi kantarelli- tai suppilovahveromuhennosta. Maukkaita täytteitä syntyy sekoittamalla tuorejuustoon esimerkiksi kinkkua, purjoa, sipulia ja suolakurkkua tai kanaa, currya ja kasvisuikaleita tai savukalaa, kurkkua, sitruunaa ja tilliä.

Pohdittavaksi

Lettukääröt ovat suomalainen vastine meksikolaisille fajitaksille tai ranskalaisille krepeille. Millä mausteilla ja lisukkeilla saat kotoiset jauheliha-tomaattitäytteiset lettukääröt maistumaan meksikolaisilta?