3. Eläimet
Taso: B

Kissanpennusta vanhaksi kissaksi

Kissanpennusta vanhaksi kissaksi

Tässä tehtävässä teemme kissatikkunuket. Tikkunukkejen avulla voitte tehdä oman kissa aiheisen näytelmän kerhossa.

Kissanpennut syntyvät sokeina ja kuuroina. Silmät ja korvat avautuvat kahden viikon ikäisinä, silloin pentu alkaa myös ottaa ensimmäisiä askeliaan pesän ulkopuolella. Sosiaalistumisaika eli aika, jolloin kissa oppii luottamaan ulkomaailmaan ja ihmisiin, ovat 6 ensimmäistä viikkoa. Silloin kannattaa viettää paljon aikaa kissanpentujen kanssa. Kissanpennut elävät ensimmäiset 4-5 viikkoa emon maidolla, jonka jälkeen pennut alkavat totuttelemaan kiinteään ruokaan. Kissanpennut luovutetaan 12 viikkoisina, jolloin emo on ehtinyt opettamaan pennuille elämään tarvittavia taitoja.

Yksivuotiaana kissan lasketaan olevan aikuinen. Noin 7 vuoden ikäisenä kissa on keski-iässä, jolloin ensimmäiset ikääntymisen merkit alkavat näkyä. Sen aistit voivat alkaa heiketä; näkö, kuulo ja tasapaino. Vanhoilla kissoilla on usein virtsakivi- ja nivelvaivoja. Sen takia vanhoille kissoille suositellaan usein erikoisruokia. Nukkumisen tarve lisääntyy, aivan kuten vanhoilla ihmisilläkin.

Eläimen hankkiminen perheeseen on aina iso ja vastuullinen päätös.  Hyvin hoidettuna kissat elävät 14-20 -vuotiaiksi. Maailman vanhin kissa eli 39-vuotiaaksi. Erilaisiin rotuihin on hyvä tutustua ennen päätöksen tekoa. Haluatko seurallisen vai itsenäisen kissan?  Myös eri rotujen aktiivisuudessa on paljon eroja, maatiaiskissa tarvitsee paljon tilaa liikkua, kun taas rauhallinen rotukissa pärjää vähemmillä neliöillä.

 

Tee näin

  1. Etsi eläinlehdistä tai tulosta netistä kissan kuvia. Mitä hauskempi asento kissalla on, sitä hauskempi tikkunukesta tulee. Ohjaaja voi valmistella tehtävän tulostamalla kuvat valmiiksi ennen kerhoa.
  2. Liimaa kuva kartongille ja leikkaa kuva tarkasti ääriviivoja myöten.
  3. Teippaa grillitikku kuvan toiselle puolelle.
  4. Suunnitelkaa pienissä ryhmissä, minkälaisen näytelmän haluatte esittää. Näyttelettekö vanhan klassikon kolme pientä porsasta/kissaa vai keksittekö oman näytelmän?
  5. Harjoitelkaa hetki ryhmissä näytelmää.
  6. Esittäkää näytelmät vuorotellen toisillenne.

Pohdittavaksi

Nimeä kolme asiaa, jota pitää miettiä ennen kissan hankkimista?