3. Eläimet
Taso: B

Koiran historia

Koiran historia

Tässä tehtävässä teemme kivikautisen kalliomaalauksen piimämaalilla. Ihmiset ovat tuhansia vuosia sitten maalanneet luoliin kalliomaalauksia luonnonmaaleilla. 

Nykyinen koira on jalostunut villeistä koiraeläimistä, mm. sudesta. Miten ihmeessä sudesta on kasvanut pieniä valkoisia villakoiria ja isoja mustia labradorinnoutajia? Koirat ovat aina olleet hyödyksi ihmiselle. Ne ovat olleet vartio-, metsästys- ja vetokoiria sekä hävittäneet jyrsijöitä. Tietyissä kulttuureissa koiria on palvottu. Nykyaikana koira on hyötyeläimen lisäksi pääosin ystävä ja lemmikki. Koiria käytetään myös monissa työtehtävissä, kuten poliisikoirana, paimenkoirana ja opaskoirana.

 

Tee näin

  1. Tutki vanhoja kalliomaalauksia netistä tai kirjoista.
  2. Valmista piimämaali sekoittamalla haluamaasi maustetta piimän sekaan. Valmista erivärisiä maaleja eri mausteita käyttämällä. Anna tekeytyä noin 10 min.
  3. Kerää isoja kiviä kalliomaalausta varten.
  4. Maalaa koiria ja ihmisiä kiville. Kalliomaalaukset ovat yleensä pelkistettyjä, tikku-ukon kaltaisia maalauksia. Mieti mitä kaikkea koira ja ihminen ovat yhdessä tehneet tuhat vuotta sitten ja mitä ne tekevät nykypäivänä?

Pohdittavaksi

Mitä muita eläimiä kalliomaalauksissa esiintyy?