4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Perusmunakas

Perusmunakas

Munasta on moneksi. Sitä tarvitaan niin ruoanvalmistuksessa kuin leivonnassakin. Munakkaassa hyödynnetään kananmunan hyytymisominaisuutta. Kun kananmunaa kuumennetaan, sen proteiinien rakenne muuttuu ja juoksevasta munaseoksesta tulee hyytelömäistä.

Perusmunakasta voi täytteillä ja mausteilla muunnella muhkeasta lounasannoksesta herkulliseen jälkiruokaan. Kanamunakenno jääkaapissa pelastaa, kun tarvitaan pikaisesti hyvää syötävää tai houkuttelevaa vierastarjoilua.

Tee näin

Ainekset:

  • 4 munaa
  • 4 rkl vettä tai kermaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/8 tl valkopippuria
  • 1 rkl voita tai margariinia

1. Riko munat kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla. 2. Lisää neste ja mausteet. 3. Kuumenna pannu ja anna rasvan ruskistua vaaleaksi. 4. Kaada munaseos pannulle. 5. Vedä hyytyvää munakasta lastalla reunoilta keskustaan päin, pohjaa myöten muutaman kerran. 6. Kytke virta miedolle lämmölle ja pane kansi pannun päälle. 7. Anna munakkaan hyytyä ja kohota rauhassa. 8. Taita munakas kahtia kääntämällä toinen puoli pannua kallistaen toisen päälle. 9. Liu´uta munakas lautaselle.

Pohdittavaksi

Onko kananmunan värillä väliä? Valitsetko ruskeita vai valkoisia?