4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Täytetty munakas

Täytetty munakas

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta lähiruoka? Lähiruoka voi olla itse tuotettua, läheiseltä maatilalta ostettua tai se voi olla oman pitäjän tai maakunnan ruokatuotantoa. Suosimalla lähiruokaa voit hyödyttää oman alueesi ruokatuotannon ammattilaisia ja auttaa oman alueesi taloutta ja työllisyyttä. Lähellä tuotetussa ruuassa myös kuljetuksen aiheuttamat päästöt ovat pienemmät. Tässä tehtävässä valmistetaan täytetty munakas lähellä tuotetuista aineksista. Jos löydät ainekset lähitiloilta tai torilta, suosi niitä.

 

 

Tee näin

Munakasmassa:

  • 4 munaa
  • 4 rkl vettä tai kermaa
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl voita tai margariinia
  • Täyte: raastettua juustoa, kirsikkatomaattia
  1. Riko munat kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla.
  2. Lisää neste ja mausteet.
  3. Kuumenna pannu ja anna rasvan ruskistua vaaleaksi.
  4. Kaada munaseos pannulle.
  5. Vedä hyytyvää munakasta lastalla reunoilta keskustaan päin, pohjaa myöten muutaman kerran.
  6. Levitä täyte hyytyvän munakkaan päälle.
  7. Anna munakkaan hyytyä ja kuohkeutua kannen alla.
  8. Taita munakas kahtia ja valuta lautaselle.

Pohdittavaksi

  1. Tutki keittiön kaapeissa olevista pakkauksista, missä ruoka-aineet on valmistettu. Mikä ruoka on kotoisin kauimpaa? Mitä ruoka-aineista voisit korvata lähiruoalla?
  2. Ota selville, mitä ruokaa lähialueellasi valmistetaan ja mistä sitä voi ostaa.