4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Espanjalainen tortilla

Espanjalainen tortilla

Tortillan nimellä ovat tulleet meillä tutuiksi meksikolaiset suosikit: ohuen maissi- tai vehnäleivän sisään käärityt tulisen mausteiset täytteet. Espanjalainen tortilla sen sijaan on perunamunakas, kansainvälisesti tunnettu espanjalainen kansallisruoka.

Tee näin

Ainekset:

  • 3 keskikokoista perunaa
  • 1 punasipuli
  • 1 pieni paprika
  • pala purjoa
  • 2 rkl kasvisöljyä

Munakasseos:

  • 6 kanamunaa
  • 3 rkl vettä
  • suolaa

Päälle:

  • 2 tomaattia
  • 8 mustaa oliivia

1. Kuutioi kuoritut perunat, sipuli, paprika sekä viipaloi pesty purjo. 2. Kuumenna öljy munakaspannussa ja pehmitä kasvikset siinä. 3. Sekoita munakkaan ainekset ja kaada seos pannuun kasvisten päälle. 4. Kypsennä miedolla lämmöllä, alussa kevyesti haarukalla sekoittaen. 5. Asettele hyytyvän munakkaan pinnalle tomaattiviipaleita ja halkaistuja oliiveja. 6. Anna hyytyä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. 7. Tarjoa leivän ja salaatin kanssa.

Vinkkejä: Espanjalaista tortillaa voi syödä myös kylmänä, jolloin se usein viipaloidaan. Talonpojan munakas on suomalainen muunnelma Espanjalaisesta tortillasta. Siinä pannulla paistetaan ensi keitettyjä perunakuutioita, sipulia ja kinkkua, makkaraa tai vaikkapa lihapullan palasia ja munakasseos kaadetaan niiden päälle hyytymään. Oivallinen tapa uudistaa ruoantähteitä.

Pohdittavaksi

Kun öljyä ja vettä ravistelee keskenään, öljy sekoaa veteen, mutta nouse hetken päästä pinnalle. Tiedätkö, millä konstilla öljy ja vesi pysyvät seoksena esimerkiksi salaatinkastikkeessa? Tämäkin on yksi kananmunan hyvistä ominaisuuksista!