4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Perusvohvelit

Perusvohvelit

Vohvelitaikina muistuttaa ohukaistaikinaa, mutta siinä on enemmän jauhoja eli taikina on paksumpaa. Vohvelit paistetaan vohveliraudalla, joka tekee niiden pinnasta herkullisen rapean. Hyvä vohvelirauta seisoo tukevasti jaloillaan ja se on helppo puhdistaa. Sähköjohdon pitäisi olla ainakin 1½ metriä, jotta saat raudan sijoitetuksi liesituulettimen alle paiston ajaksi. Perustaikinasta valmistuu 8 vohvelia.

Tee näin

Ainekset:

  • 2 munaa
  • 4 dl maitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • ½ tl suolaa
  • 50 g voita tai margariinia sulatettuna
  • rypsiöljyä, voisula tai juoksevaa margariinia voiteluun
  1. Vatkaa munien rakenne rikki.
  2. Lisää maito.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
  4. Sekoita lopuksi joukkoon sulatettu rasva.
  5. Kuumenna vohvelirauta ja voitele se pehmeällä rasvalla esim. pullasutia käyttäen.
  6. Kaada vajaa 1 dl taikinaa kuumalle raudalle.
  7. Paista kullankeltaiseksi.
  8. Siirrä kuumat vohvelit suoraan lautasille, jotta ne pysyvät rapeina.
  9. Tarjoile marjojen tai hillon ja kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

Vinkkejä:

  • Lisää taikinaan 1 tl kanelia tai kardemummaa, tarjoa omenasoseen ja jäätelön kera.
  • Korvaa ½ dl vehnäjauhosta 1 pussilla jauhettua mantelia (50g). Tarjoa sokeroitujen lakkojen ja kermavaahdon kanssa.
  • Lisää taikinaan ½ pussia (75g) Auramurua. Jätä sokeri ja suola pois taikinasta. Tarjoa hedelmäsalaatin kanssa.

Pohdittavaksi

Miksi vohvelirautaa ei saa puhdistettaessa kastella kokonaan?

Vohvelirauta on hyvin samanlainen kuin parilla. Mitä muuta kuin vohveleita sillä voisi valmistaa?