4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Gluteenittomat vohvelit

Gluteenittomat vohvelit

Keliaakikot eivät voi syödä mitään missä on vehnää, ruista tai ohraa. Niissä oleva proteiini, gluteeni, aiheuttaa keliaakikoille suolistovaurioita. Mutta ei keliaakikon silti tarvitse jäädä paitsi vohvelikesteistä. Vohvelitaikinan voi valmistaa gluteenittomista jauhoista. Gluteeniton taikina tarttuu helposti vohvelirautaan, siksi paistettaessa on käytettävä reilusti rasvaa. Tässä tehtävässä paistetaan 8 gluteenitonta vohvelia.

Tee näin

Ainekset:

  • 2 kananmunaa
  • 4 dl maitoa
  • 2 rkl siirappia tai hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl gluteenitonta leipäjauhoseosta
  • ½ dl ohrakasta tai perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 50 g voita tai margariinia sulatettuna
  • rypsiöljyä, voita tai margariinia paistamiseen.
  1. Vatkaa kananmunat kevyesti kulhossa ja sekoita niihin maito, siirappi ja suola.
  2. Lisää leivinjauhe jauhouhin ja sekoita taikinaan.
  3. Lisää lopuksi voisula.
  4. Voitele vohvelirauta reilusti ja kaada noin desilitra taikinaa paistumaan.
  5. Paista kypsäksi.
  6. Tarjoile hillon ja kermavaahdon tai jäätelön kera.

Vinkkejä:

  • Laktoosi-intolerantti voi käyttää vohvelitaikinan nesteenä laktoositonta maitojuomaa tai korvata maidon vedellä tai kivennäisvedellä.
  • Vohvelitaikina syntyy tarvittaessa myös ilman kanamunaa. Korvaa kananmuna yhdellä desilitralla maitojauhetta.

Pohdittavaksi

Gluteenittomat jauhot ovat aika mauttomia. Millä aineksilla saisit gluteenittomiin vohveleihin mehevyyttä ja makua?