Taso: A

Uunikasvikset ja yrttikastike

Uunikasvikset ja yrttikastike

Kasvikset ovat ruokalautasen piristys. Ne tuovat aterioille makua ja väriä. Lisäksi kasviksissa on paljon tärkeitä vitamiineja. Laihduttajat syövät paljon kasviksia, oletko ajatellut miksi? Tässä tehtävässä valmistetaan uunikasviksia ja tarjotaan niitä vihreän kastikkeen kera. Uunikasvikset sopivat myös liha-, broileri- ja kalaruokien kaveriksi.

Tee näin

UUNIKASVIKSET (2:lle)

  • 1–2 porkkanaa
  • pala lanttua
  • ½–1 palsternakka
  • ½ bataatti tai 1 Rosamunda –peruna
  • ½ punaista paprikaa
  • ½–1/3 kesäkurpitsaa
  • 2 rkl öljyä
  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese kasvikset hyvin. Kuori porkkana, palsternakka ja bataatti kuorimaveitsellä ja lanttu juuresveitsellä. Ole varovainen, sillä lanttu on hyvin kovaa.
  3. Poista paprikasta kanta ja siemenet. Jos käytät perunaa, pese se hyvin juuresharjalla.
  4. Jos kesäkurpitsan sisus on pehmeää, halkaise kesäkurpitsa pitkittäin ja koverra siemenosa lusikalla pois.
  5. Leikkaa porkkanat vinottain noin 1 cm:n viipaleiksi. Viipaloi myös lanttu ja palsternakka noin 1 cm:n viipaleiksi, mutta bataatti tai peruna ja kesäkurpitsa vähän paksummiksi viipaleiksi. Leikkaa paprikan puolikas pitkittäin kahteen osaan ja paina palat kämmenellä litteiksi.
  6. Levitä leivinpaperi uunipellin päälle. Mittaa siihen öljy.
  7. Levitä päälle kasvikset ja liikuttele ja pyörittele niitä lastalla niin, että öljyä tulee kasvispalojen joka puolelle.
  8. Nosta pelti uuniin keskimmäiselle ritilätasolle. Väännä munakello 20 minuuttiin.
  9. Kokeile 20 minuutin kuluttua kasvisten kypsyyttä haarukalla. Jos ne tuntuvat kovilta, kypsennä vielä hetki.

Tarjoa kasvikset vihreän kastikkeen kanssa.

VIHREÄ KASTIKE (2:lle)

  • 1 dl kermaviiliä
  • 2 tl sinappia
  • vähän persiljaa
  • tilliä ja/tai ruohosipulia
  • ripaus suolaa
  1. Kaada kermaviili pieneen kulhoon.
  2. Ota persiljaa, tilliä tai ruohosipulia ruukusta tai nipusta. Huuhdo ja kuivaa talouspaperilla.
  3. Työnnä yrtit lasiin ja silppua saksilla lasin sisällä.
  4. Lisää silputut yrtit (2–3 rkl) kermaviilin joukkoon. Lisää myös sinappi ja ripaus suolaa. Sekoita ja maista. Halutessasi voit lisätä sinappia. Voit myös vaihtaa sinapin ketsuppiin.
  5. Anna kastikkeen maustua hetken aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua.

Pohdittavaksi

Oletko kasvattanut kasviksia itse? Mitä haluaisit tai voisit kasvattaa? Piirrä kuvia tuntemistasi kasviksista.