4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Hedelmä-kauratoscapalat

Hedelmä-kauratoscapalat

Toscakuorrutus valmistetaan perinteisesti mantelista, mutta huokeamman, mukavan rapean vaihtoehdon loihdit käyttäen kuorrutukseen huokeampia kaurahiutaleita. Reseptissä voi käyttää piimän tilalla jogurttien loppuja. Hedelmäpaloiksi sopivat hieman nahistuneetkin hedelmät. Kokeile esimerkiksi omenia, päärynöitä, persikoita tai mangoa. Piirakkaa kannattaa valmistaa kerralla koko pellillinen. Piimä- tai jogurttipohjainen piirakka on huokea ja mehevä. Hedelmä-kauratoscapalat sopivat myös manteli- ja pähkinäallergisille.

Tee näin

1 iso uunipellillinen, n. 30 palaa

Taikina:

  • 4 dl      vehnäjauhoja
  • 2 dl      sokeria
  • 1 tl       neilikkaa
  • 1 tl       inkivääriä
  • 2 tl       kanelia
  • 3 dl      piimää
  • 1 tl       soodaa
  • 1 dl      margariinia sulatettuna tai pullomargariinia

Hedelmätäyte:

  • 2–3     dl                       tähteeksi jääneitä pehmeitä hedelmiä soseutettavaksi, soseita tai -hilloja
  • 3–6     kpl                     hedelmiä viipaleina; omenia, päärynöitä, persikoita, mangoa ym. (n. 400 g)

Kauratoscakuorrutus:

  • 75       g                        voita tai margariinia
  • 3         dl                       kaurahiutaleita
  • 1         dl                       sokeria
  • 2         rkl                      vehnäjauhoja

Tee näin:

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Kuori ja kuutioi hedelmätäytettä varten hedelmäpalat valmiiksi.
  3. Valmista täytteeseen pehmeistä hedelmistä sosetta tai käytä tähteeksi jääneitä hedelmäsoseita tai -hilloja.
  4. Yhdistä taikinan kuivat aineet. Sekoita sooda piimään ja lisää se ja jäähdytetty sula margariini (tai pullomargariini) kuivien aineiden joukkoon, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  5. Aseta reunalliselle uunipellille iso leivinpaperi aina reunoille asti ja voitele se.
  6. Levitä taikina pellille tasaisesti.
  7. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  8. Valmista pohjan paistumisen aikana rapea kauratosca.
  9. Sulata rasva kattilassa.
  10. Ota liesi pois päältä, lisää sokeri, hiutaleet ja jauhot, sekoita tasaiseksi.
  11. Levitä puolikypsän pohjan pinnalle ensin hedelmäsosetta, sen päälle hedelmäkuutiota ja päällimmäiseksi kauratoscakuorrutusta.
  12. Jatka paistamista uunin toiseksi ylimmällä tasolla noin 10 minuuttia niin, että tosca saa vähän väriä.
  13. Leikkaa levy jäähtyneenä n. 6 x 6 cm neliöiksi terävällä veitsellä.

Vinkki: Jos kaikkea ei syödä heti, pakasta osa. Sulata palat mikrossa ja anna lämmetä, tarjoa jäätelön kanssa.

Pohdittavaksi

Miten muuten voit hyödyntää tähdehedelmiä? Keksi kolme ideaa hedelmähävikin torjuntaan.