4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

LAKKATUULIHATUT

LAKKATUULIHATUT

Lakka on luonnontilaisten soiden kasvi, jolla on monta nimeä kuten hilla ja suomuurain. Lakka kasvaa koko Suomessa, mutta runsaimmat sadot saadaan Pohjois-Suomesta. Lakan paras satokausi ajoittuu elokuun alkuun. Lakat ovat parhaimmillaan tuoreena. Marjasta valmistetaan hilloja, mehuja, keittoja ja jälkiruokia. Marja sisältää puolukan tavoin bentsoehappoa, ja se säilyy survottuna omassa mehussaan viileässä varastoituna.

Tee näin

Lakkatuulihatut (20 kpl isoja, 30 kpl pieniä)

Tuulihattutaikina:

  • 1 ½ dl vettä
  • 75 g voita
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa

Täyte:

  • 200 g vaniljalla maustettua rahkaa
  • 2 dl vispikermaa
  • 150 g lakkahilloa
  • tomusokeria
  • (tuoreita lakkoja)
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot. Sekoita puulastalla, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muodostaa pallon. Anna taikinan jäähtyä.
  3. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten (sähkövatkaimella). Vatkaa taikinaa kolmannen munan lisäämisen jälkeen 3-4 minuuttia.
  4. Pursota taikinasta leivinpaperin päälle ruusukkeita tai nostele kekoja kahdella lusikalla. Voit pursottaa myös pötköjä.
  5. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Älä avaa luukkua ensimmäisen 15 minuutin aikana. Anna tuulihattujen jäähtyä.
  6. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja yhdistä rahkan kanssa. Halkaise tuulihatut ja täytä rahkalla ja lakkahillolla. Koristelepinta tomusokerilla.
  7. Voit käyttää täytteeseen myös tuoreita lakkoja.

 

Pohdittavaksi

Oletko sinä poiminut lakkaa? Pohtikaa yhdessä, millaisia varusteita marjastusretkelle metsään tai suolle on hyvä ottaa mukaan.