4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

MANSIKKAJÄDE JA MANSIKKASALAATTIA

MANSIKKAJÄDE JA MANSIKKASALAATTIA

Puutarhassa kasvava mansikka on luonnossa kasvavan ahomansikan sukulaiskasvi. Mansikkaa viljellään lähes koko Suomessa. Mansikan pääsato korjataan heinäkuussa 2-3 viikon aikana. Marjat poimitaan käsin. Useilla marjatiloilla harjoitetaan itsepoimintaa, jolloin marjat voi käydä poimimassa myös itse.

Tee näin

Mansikkajäde ja mansikkasalaattia (4 annosta)

  • 2 kypsää banaania
  • 300 g mansikoita
  • 1 dl kaurajuomaa

Mansikkasalaatti:

  • 200 g mansikoita
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 5 isoa mintunlehteä
  1. Viipaloi banaanit laakeaan astiaan. Poista mansikoista kannat ja lisää ne astiaan. Pakasta vähintään 4 tuntia.
  2. Poista mansikkasalaatin mansikoista kannat ja leikkaa neljään osaan. Hienonna minttu ja lisää hunajan kera mansikoitten joukkoon. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa, kunnes jäätelö on valmista.
  3. Laita banaanit ja mansikat tehosekoittimeen. Lisää mantelimaito ja soseuta sileäksi. Annostele kulhoihin ja nauti mansikkasalaatin kera.

Pohdittavaksi

Puutarhamansikka on yksi Suomen suosituimpia marjoja. Mitä kaikkea mansikasta voi valmistaa? Miten mansikkaa voi säilöä talven varalle?