4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

VADELMALEIVOKSET

VADELMALEIVOKSET

Vadelma on yleinen marja Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka. Vadelma kasvaa lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla, ojien ja metsien reunamilla sekä hakkuuaukeilla. Vadelman satokausi on elokuun alusta syyskuun alkuun. Vadelmaa käytetään esimerkiksi mehujen valmistukseen, marjakeittoihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Marjoja säilötään pakastettuna, mehuna, hillona ja kuivattuna. Hyvän makuinen marja maistuu myös aamupuuron tai välipalajogurtin kera.

Tee näin

Vadelmaleivokset (12 annosta)

Pohja:

  • 4 kpl kananmunaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 dl perunajauhoja
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte ja koristelu:

  • 2 dl vispikermaa
  • ½ dl sokeria
  • 400 g sitruuna- tai vaniljarahkaa
  • 400-500 g tuoreita vadelmia
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon ja sekoita lastalla tasaiseksi.
  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunin keskitasolla 8–10 minuuttia.
  5. Levitä puhdas leivinpaperi työpöydälle ja sirottele sille sokeria. Kumoa torttupohja paperille. Irrota päällimmäinen paperi varovasti.
  6. Vaahdota kerma ja sokeri. Yhdistä siihen rahka. Ota 1/3 seoksesta erikseen ja lisää siihen 1/3 vadelmista. Levitä tämä jäähtyneelle torttupohjalle ja kääri leivinpaperin avulla rullaksi.
  7. Anna rullan tekeytyä hetki jääkaapissa.
  8. Leikkaa rulla 12 annospalaan ja koristele jäljellä olevilla rahkalla ja vadelmilla.

Pohdittavaksi

Oletko pakastanut marjoja? Mitä asioita siinä on hyvä huomioida?