4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Rieskat hävikkijuureksista

Rieskat hävikkijuureksista

Lähes joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä päätyy roskakoriin. Voit torjua mahdollista hävikkiä ja valmistaa juureksista herkullista rieskaa. Tiesitkö, että myös kaupat voivat luovuttaa myymättä jääneitä elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen. Voisiko 4H-kerhonne saada kaupasta hävikkijuureksia?

Tee näin

Juuresrieskat hävikkijuureksista 9 kpl

Taikina:

  • 4 dl löysää kypsää juuressosetta (esi. porkkana, punajuuri, bataatti tai lanttu)
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 2 dl sämpyläjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl fenkolia tai anista
  • 1 muna
  • 1 dl kermaa tai kaurakermaa
  • 2 rkl voisulaa tai rypsiöljyä
  1. Laita vettä kiehumaan (noin 5 dl).
  2. Kuori juurekset, kuutioi hyvät palat juureksista ja laita ne kiehumaan.
  3. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  4. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  5. Kaada kypsiksi keitetyistä juureskuutiosta keitinvesi talteen.
  6. Survo juureskuutiot perunasurvimella, muusinuijalla tai sauvasekoittimella soseeksi.
  7. Lisää joukkoon keitinlientä niin, että saat löysän soseen.
  8. Sekoita survos, muna, kerma ja rasva kuivien aineiden joukkoon.
  9. Sekoita löysäksi, lusikoitavaksi taikinaksi.
  10. Nosta taikinasta ruokalusikalla 9 isoa nokaretta uunipellille leivinpaperin päälle.
  11. Taputtele nokareet mataliksi lusikalla.
  12. Paista kuuman uunin keskitasolla 15-20 minuuttia kauniin värisiksi.
  13. Tarjoile kuumana sellaisenaan tai juuston tai voin kanssa.

Vinkki: Voit käyttää myös perunaa juuresten tilalla rieskaan, saat perunarieskoja.

Pohdittavaksi

Miten säilytät juureksia ja perunoita, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään?