5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

T-paidasta trikootupsuksi

T-paidasta trikootupsuksi

Vanhaa T-paitaa ei tarvitse heittää roskiin. Tekstiilijätettä voi kierrättää ja siitä voi tuunata tuotteen. Voit tehdä käytöstä poistetuista T-paidoista leikatusta kuteesta tupsutekniikalla trikootupsun. Tekemällä oppiminen ja oman ympäristön arvostaminen yhdistettynä kädentaitoihin on hauskaa ja hyödyllistä. Koet tekemisen riemua ja ekologisia elämyksiä.

Tee näin

  1. Leikkaa kierrätettävästä T-paidasta mahdollisimman pitkiä yhtenäisiä suikaleita. Keri suikaleet kerälle materiaalin käsittelyn helpottamiseksi. Yhdestä T-paidasta saat tehtyä useamman tupsun.
  2. Tee sapluuna piirtämällä kartongille noin 10cm halkaisijaltaan oleva ympyrä ja sen keskelle toinen noin 3cm halkaisijaltaan oleva ympyrä. Leikkaa sapluuna ääriviivoja pitkin siten, että lopputulos on donitsia muistuttava ympyrä. Muuttamalla sapluunan mittoja saat halutessasi tehtyä suurempia tai pienempiä trikootupsuja.
  3. Pyöritä trikoosuikaletta sapluunan kehän ympärille tasaiseksi kerrokseksi. Jatka trikoosuikaleiden lisäämistä, kunnes keskireikä on aivan täynnä. Voit sekoittaa suikaleen joukkoon myös koristenarua.
  4. Leikkaa trikoo varovasti auki sapluunan ulkokehältä.
  5. Sido trikootupsu tukevasti kiinni sapluunan myötäisesti käyttäen noin 30cm narun pätkää. Narusta saat samalla tehtyä tupsulle ripustuslenkin.
  6. Lopuksi leikkaa sapluuna pois tupsun keskeltä ja trikootupsu on valmis.

Pohdittavaksi

Miten voit itse vaikuttaa siihen, että tekstiilijätettä syntyisi mahdollisimman vähän?