4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Makeisten lämpötilat ja suklaan sulattaminen

Makeisten lämpötilat ja suklaan sulattaminen

Käytännöllinen apuväline makeisten valmistuksessa on digitaalinen lämpömittari, sillä oikeat lämpötilat ovat keitettävien makeisten valmistuksessa tärkeitä. Tarkka mittaaminen helpottaa työtä erityisesti isompia määriä valmistettaessa.

Sokerin lisäksi makeisissa käytetään paljon suklaata. Sen sulattamiseen käytetään usein vesihaudetta, mutta suklaan saat vaivattomasti sulaksi myös mikroaaltouunissa.

 

 

Tee näin

Ilman lämpömittaria oikeat lämpötilat löytyvät testaamalla ja kokeilemalla. Toffeen, nekun ja karamellin valmistamisen aikana voi tehdä pallokokeen, jossa muutama tippa kuumaa makeismassaa tiputetaan lasilliseen jääkylmää vettä.

Pallokoe:

  • Jos massasta saa pyöriteltyä kiinteän pallon, on toffeeseos valmis.
  • Jos massa murtuu taitettaessa, mutta on hieman sitkeää, on nekku valmis.
  • Jos massa kovettuu heti ja naksahtaa poikki taitettaessa, on karamelli valmis.

Ohjeelliset lämpötilat käytettäessä digitaalista mittaria:

  • 120–125 °C toffee
  • 140–145 °C nekku
  • 150–160 °C karamelli

Näin sulatat suklaan mikrossa:

Paloittele suklaa muovikulhoon. Säädä mikron teho noin 30 prosenttiin täydestä tehosta.

Laita kulho mikroon 1-2 minuutiksi. Ota kulho uunista ja sekoita suklaata lusikalla. Toista sama uudelleen, kunnes suklaa on sulanut. Tässä tavassa on tärkeä muistaa, ettei mikroa käytetä täydellä teholla. Silloin on vaarana, että suklaa palaa.