2. Metsä ja luonto
Taso: A

Talviunilla (ryhmätehtävä)

Talviunilla (ryhmätehtävä)

Metsän eläimet ovat siirtymässä talviunille, kylmän talven aikana eläimillä on oltava lämmin pesä, jossa nukkua. Millaisissa pesissä eri eläimet nukkuvat?

Talven yli nukkuvat eläimet voivat joko nukkua talviunta, olla talvihorroksessa tai kylmähorroksessa. Talviunessa eläimen ruuminlämpö laskee muutaman asteen, hengitys ja sydämen lyönnit hidastuvat. Talvihorroksessa kehon lämpötila laskee pariin asteeseen. Kylmähorroksessa vaihtolämpöisen eläimen elimistön lämpötila voi laskea nollan alapuolelle. Talviunta nukkuvia eläimiä ovat Suomessa karhu, mäyrä ja supikoira. Talvihorrokseen vaipuvia eläimiä ovat muunmuassa siili, lepakko ja koivuhiiri. Kylmähorrokseen vaipuvia eläimiä ovat muunmuassa käärmeet, sammakot, hämähäkit ja sisilisko.

Tässä tehtävässä leikitään talvehtivia eläimiä, ja harjoitellaan majan rakentamista.

Tee näin

1. Kerro lapsille että he pääsevät leikkimään talvipesää rakentavia eläimiä. Jokainen lapsista valitsee yhden eläimen. Jokaisen eläimen kohdalla pohditaan nukkuuko eläin talviunta, talvihorrosta vai kylmähorrosta ja millaisesta pesästä se pitää. Pohdintojen jälkeen lapset pääsevät rakentamaan omaa pesäänsä. 

2. Hetken rakennuksen jälkeen lapsille kerrotaan että talvi on koittamassa, ja eläinten on aika mennä lämpimään pesäänsä, ja sulkea silmänsä. Ohjaaja kuvailee talven tuloa näin sanoen:

  • Syksy on lopuillaan ja puiden lehdet ovat tippuneet maahan. Lämpötila laskee ja koittaa ensilumi. Lumivaippa peittää metsän suurten ja pienten asukkien pesäkolot. Lumikerros eristää kylmää, ja pesäkoloissa on mukavan lämmin. Lyhyet ja kylmät talvipäivät kuluvat, kunnes alkaa tulla lämmin. Kevät on koittanut. Metsän pienet ja suuret asukkaat hierovat silmiään ja nousevat pesäkoloistaan ihastelemaan kevättä.”

3. Metsän eläimet nousevat pesäkoloistaan ja saapuvat metsän aukiolle kertomaan miten heidän talvensa meni.

Pohdittavaksi

  1. Miten pesän rakentaminen onnistui?
  2. Miltä tuntui viettää lyhyt talvi pesässä?
  3. Tuleeko eläimille talvella kylmä?