4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Piianpullat

Piianpullat

Pullaa kutsuttiin ennen vehnäleiväksi. Pullaa arvostettiin ja sitä oli varaa syödä vain harvoin, kuten juhlissa ja römppäviikolla kekrin aikaan. Osa pullan viehätystä on sen tuttu, kotoinen tuoksu ja yhdessä tekeminen. Samasta taikinasta voit leipoa pitkoja, pullapoikia, korvapuusteja ja eri tavoin maustettuja pullia. Pullataikinasta syntyvät myös herkulliset marjapiiraat.

Tee näin

Piianpullat (noin 35 pikkupullaa)

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 16 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 1 kananmuna pullien voiteluun
  • raesokeria koristeluun
  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Lisää vähitellen loput jauhot taikinaan ja alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista
  3. Lisää pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Jaa kohonnut taikina 35 osaan ja pyöritä niistä pikkupullia. Laita pullat leivinpaperoidulle uunipellille. Kohota hyvin.
  5. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  6. Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla.
  7. Paista pullia uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Paistoaika vaihtelee pullan koon mukaan.

Voisilmäpullat: Tee pullien keskelle syvennykset sormella. Voitele pullat munalla. Lisää koloihin noin 1 tl voita ja ½ tl sokeria.

Vinkki! Paiston jälkeen pullia voi koristella sokerikuorrutteella, sulatetulla suklaalla ja nonparelleilla.

 

Pohdittavaksi

1. Pulla on parhaimmillaan tuoreena. Sopiiko pulla kahvilan tuotteeksi? 2. Tutki, millaisia pullia ovat stollen ja panettone.