4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Chapati-leipää ja kurkkuraita

Chapati-leipää ja kurkkuraita

Leivällä on eri puolilla maailmaa hyvin vaihteleva historia. Monissa maissa se on yksi ruokakulttuurin kulmakivistä ja toisissa lähes tuntematon juttu. Useissa maissa lettumaisesta leivästä revitään paloja, joiden sisään kääritään lihaa tai vihanneksia. Tämän tehtävän chapati-leipä nautitaan dippaamalla sitä kurkkuraitaan.

Tee näin

Chapati-leipää ja kurkkuraita (8 annosta)

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl piimää
  • ½ tl suolaa
  • rypsiöljyä paistamiseen

Kurkkuraita

  • 150 g kurkkua
  • 3 dl turkkilaista jogurttia
  • 1½ tl juoksevaa hunajaa
  • ½ tl juustokuminaa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  1. Valmista kurkkuraita ensin. Raasta kurkku raastinraudan karkealla terällä. Purista kurkkuraaste kuivaksi puhtain käsin.
  2. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja annan maustua jääkaapissa, kunnes chapati-leivät ovat valmiit.
  3. Yhdistä chapati-leivän ainekset yhteen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Jaa taikina 8 osaan jauhotetulla alustalla ja kauli ohuiksi, pyöreiksi leipäsiksi.
  5. Paista leipäset paistinpannulla rypsiöljyssä molemmin puolin, (2-3 minuuttia/puoli) kunnes pinta saa kauniin ruskean värin ja leipänen on kypsä. Levy saa olla kuuma, mutta pienennä tehoa, jos leivät meinaavat palaa ennen kypsymistä.
  6. Tarjoile lämpiminä kurkkuraidan kera.

Pohdittavaksi

Voiko kahvilan tuotteet valmistaa vastuullisemmin käyttämällä luomua tai reilun kaupan tuotteita?