4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Englantilainen teehetki

Englantilainen teehetki

Kaikki teelaadut ovat peräisin samasta ”Camellia sinesis” -pensastyypistä. Erilaisilla valmistustavoilla siitä syntyy useita teelajikkeita, kuten meillä Suomessakin suosittua mustaa teetä. Toinen suosittu lajike on vihreä tee, joka on veden jälkeen eniten juotu juoma maailmassa.

Yksi suosittu tapa nauttia teestä on brittiläinen ”Kello viiden tee”, jolloin teen kanssa nautitaan pieniä, suolaisia kerrosleipiä sekä hillolla ja kermavaahdolla täytettyjä skonsseja.

Tee näin

Skonssit 16 kpl

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 50 g voita
  • 2 dl piimää, maitoa tai rasvatonta jogurttia

Tarjoiluun:

  • 2 dl vispikermaa
  • 1 dl hilloa
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja nypi voi ja jauhoseos pieniksi murusiksi. Lisää neste.
  3. Sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa liikaa.
  4. Jaa taikina kahtia ja pyörittele molemmista 8 palloa kylmällä vedellä kostutetuin käsin. Laita skonssit leivinperoidulle pellille.
  5. Paista skonsseja uunin keskitasolla noin 10-12 minuuttia. Jäähdytä.
  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Halkaise skonssit ja täytä ne hillolla ja kermavaahdolla.

Kurkkusandwich (12 kpl)

  • 8 pientä paahtoleipäviipaletta (täysjyvä)

Täyte:

  • 100 g tuorejuustoa
  • 10 cm (100 g) kurkkua
  • ¼ tl suolaa
  1. Pese ja raasta kurkku. Purista ylimääräinen neste pois puhtain käsin.
  2. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä tasaisesti neljälle leipäviipaleelle.
  3. Paina jäljellä olevat viipaleet täytettyjen leipien päälle ja siisti reunat veitsellä.
  4. Leikkaa leipä pitkittäin kolmeksi tangoksi.

Broileri-currysandwich (12 kpl)

  • 8 pientä paahtoleipäviipaletta (täysjyvä)

Täyte:

  • 100 g tuorejuustoa
  • 2 rkl majoneesia
  • 1 kevätsipulin varsi tai ruohosipulia
  • ¾ tl curryjauhetta
  • 50 g broilerileikettä
  1. Leikkaa broilerileike suikaleiksi. Hienonna kevät- tai ruohosipuli.
  2. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä tasaisesti neljälle leipäviipaleelle.
  3. Paina jäljellä olevat viipaleet täytettyjen leipien päälle ja siisti reunat veitsellä.
  4. Leikkaa leipä pitkittäin kolmeksi tangoksi.

Pohdittavaksi

1. Miten voit hillitä kahvilan vedenkulutusta? 2. Voiko kahvilassa tarjota useita teelaatuja?