3. Eläimet
Taso: B

Varusteet ratsulle (ryhmätehtävä)

Varusteet ratsulle (ryhmätehtävä)

Ratsuhevosen varusteista löytyy useimmiten vähintään satula ja suitset. Hevonen voi kuitenkin tarvita myös muita varusteita ja erilaisia varustevaihtoehtoja. Esimerkiksi erilaisia kuolaimia voidaan tarvita maastoratsastusta, kouluratsastusta ja esteiden hyppäämistä varten. Myös suojia ja apuohjia voidaan tarvita hevosen käytön mukaan. Suojia käytetään nimensä mukaan suojaamaan hevosen jalkoja esimerkiksi liikevirheiltä tai esteitä hypätessä pehmentämään iskuja ja tukemaan hevosen jalkaa. Apuohjia saatetaan tarvita auttamaan hevosta kulkemaan oikeassa muodossa, joskus myös hevosen hallittavuuden parantamiseen. Tässä tehtävässä perehdytte hevosen varusteisiin.

Tee näin

  1. Tehkää ryhmätyönä tietopaketti hevosen varusteista. Ryhmätöiden aiheina voi olla esimerkiksi: suojat (hivutussuojat, jännesuojat, putsit, patjat+pintelit), kuolaimet (nivelet, kolmipalakuolaimet, oliivikuolaimet, kankikuolain, bridong, pelham, olympiakuolain, D-kuolain ja hackamore), apuohjat (martingaali, sivuohjat, champon, gramaanit), satulatyypit (yleissatula, estesatula, koulusatula, matkasatula, lännensatula), erilaiset suitset (erilaisin turparemmein varustetut suitset: meksikolainen, hannoverilainen, englantilainen, lännensuitset, kankisuitset).
  2. Selvittäkää varusteista esimerkiksi mihin ja miten varustetta käytetään, miten se laitetaan/puetaan hevoselle sekä mistä materiaalista se on tehty.
  3. Ottakaa selville, mitä mikäkin varuste maksaa. Voitte käyttää apuna hinnastoja, internetiä tai voitte käydä hevosvarusteliikkeessä katsomassa hintoja. On kohteliasta kysyä liikkeen hoitajalta lupa.
  4. Tehkää työstänne kartongille A4- tai A3 -kokoinen työ, jossa voi olla myös hevoslehdistä leikattuja kuvia tai piirroksia varusteista.
  5. Esittäkää työnne esimerkiksi kerhotapaamisessa tai läheisellä tallilla.

Pohdittavaksi

Millaista haittaa tai vaaraa jonkin varusteen väärästä käytöstä voi aiheutua?