2. Metsä ja luonto
Taso: A

Puun ikä

Puun ikä

Katso ympärillesi. Kuinka kauan nämä puut ovat kasvaneet? Ovatko ne nuorempia kuin sinä vai ovatko ne olleet olemassa jo silloin, kun isovanhempasi olivat lapsia? Puun ikä saattaa vaihdella yhdestä vuodesta muutamaan sataan vuoteen saakka.

Puu kasvaa joka vuosi koko elämänsä ajan. Sen latvaan kasvaa joka vuosi uusi oksakerros eli oksakiehkura, ja sen paksuus eli ympärysmitta kasvaa hiukan joka vuosi. Nuorten mäntyjen ja kuusien ikä pystytään arvioimaan tarkasti laskemalla oksakiehkuroiden lukumäärä. Kun puu kasvaa, alimmat oksakiehkurat kuolevat ja karsiutuvat pois. Niinpä puun ikää arvioitaessa on yritettävä arvata, kuinka monen vuoden oksakiehkurat ovat karsiutuneet pois.

Aikaa myöten puun pituuskasvu hidastuu ja puu kasvaa näkyvämmin paksuutta eli sen ympärysmitta kasvaa. Kun arvioit puun ikää, kannattaa siis kiinnittää huomiota myös puun paksuuteen.

Jos löydät arvioitavana olevan puun läheltä kannon, jonka ympärysmitta näyttää suunnilleen samalta kuin puun tyvi, voit päätellä, että se on ollut lähestulkoon samanikäinen kuin puu, jonka ikää yrität arvioida. Laskemalla kannon vuosirenkaat pääset ainakin lähelle puun oikeata ikää.

Tee näin

1. Mene metsään tai puistoon ja valitse arvioitavaksi kaksi puuta. Valitse puut niin, että toinen on samanpituinen kuin sinä ja toinen on suunnilleen samanpituinen kuin lipputanko.

2. Yritä arvioida molempien puiden iät ja vastaa kysymyksiin. Pienemmän puun iän pystyt arvioimaan oksakiehkurat laskemalla.

  • Minkä ikäinen on puu, joka on samanpituinen kuin sinä?
  • Minkä pituinen on puu, joka on samanikäinen kuin sinä?
  • Kuinka pitkä tämä puu on silloin, kun sinä olet 70-vuotias?
  • Minkä ikäinen on mielestäsi lipputangon pituinen puu?
  • Miten päättelit lipputangonpituisen puun iän?

Pohdittavaksi

Miten ihmisen toiminta vaikuttaa uusien puuntaimien syntyyn?