3. Eläimet
Taso: B

Satula selkään

Satula selkään

Vaikka satulointi olisi hevoselle jokapäiväinen tapahtuma ja hevonen olisi siihen tottunut, pitää satuloijan olla huolellinen toimissaan. Ennen kuin satula laitetaan hevosen selkään, tulee hevosen olla hyvin harjattu. Silloin satulahuovan ja hevosen väliin ei jää likaa, joka saattaisi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa hiertymiä hevosen nahkaan. Satuloidessa hevosen on hyvä olla kiinni.

Tarvikkeet

Tee näin

Satuloidessasi hevosta tee kaikki toiminnot rauhallisesti ja määrätietoisesti. Näin varmistat, että satulointi on mukava tapahtuma hevoselle. Satuloi hevonen seuraavien ohjeiden mukaan:

  1. Asetu hevosen vasemmalle puolelle.
  2. Ota vasemmalla kädellä kiinni satulan etukaaresta ja oikealla kädellä takakaaresta, samalla satulahuovasta kiinni pitäen.
  3. Nosta satula sään yläpuolelle ja vedä se sitten taaksepäin, jotta karvapeite satulan alla jäisi sileäksi.
  4. Kun vedät satulaa taaksepäin, pysähtyy se usein lähes itsestään oikealle paikalleen. Voit kuitenkin varmistaa satulan oikean paikan niin, että katsot, jääkö kiinnitetyn satulavyön etureunan ja hevosen kyynärpään väliin kämmenen levyinen tila.
  5. Laske satulavyö alas hevosen oikealta puolelta. Tarkista samalla, ettei satulahuopa ole tältä puolelta rypyillä. Nosta satulahuopa keskisaumastaan ylös irti hevosen säästä.
  6. Kiinnitä satulavyö kiinni vastinhihnoihin vasemmalta puolelta. Vyö laitetaan ensin löysälle ja kiristetään tiukemmalle vasta selkään nousun yhteydessä.  

Pohdittavaksi

Arvioi miten satulointi onnistui. Mitä teet seuraavalla kerralla toisin?