3. Eläimet
Taso: B

Suitset päähän

Suitset päähän

Suitsien tärkein tehtävä on pitää kuolain oikealla kohdalla hevosen suussa. Poskihihnat kannattelevat kuolainta oikealla korkeudella. Poskihihnat ovat oikealla kireydellä silloin, kun hevosen suupieleen tulee kuolaimesta pari, kolme ryppyä. Turpahihna pitää hevosen suun kiinni niin, että hevonen ei saa esimerkiksi kieltään kuolaimen päälle. Otsahihna, joka kulkee nimensä mukaisesti hevosen otsan ylitse, estää suitsien niskahihnaa liukumasta liian taakse. Vastaavasti leukaremmi estää niskahihnaa luiskahtamasta korvien yli eteen.

Kun alat laittaa suitsia hevosen päähän, varmista että pää on puhdas pölystä ja liasta. Suitsien hihnojen alle jäävä lika saattaa aiheuttaa hevoselle kipeät hiertymät.

Tarvikkeet

Tee näin

Laita hevoselle suitset alla olevien ohjeiden mukaan. Jos hevonen nostaa päätään liian korkealle kesken suitsinnan, siirrä ohjia kaulalta enemmän niskaa kohti ja vedä pehmeästi päätä ohjien avulla alaspäin. Pään saat alemmas myös, jos saat painettua hevosen turpaa alaspäin.

Kuolaimet ovat usein kovaa metallia. Varo satuttamasta niillä hevosen hampaita!

Suitsintaohjeet:

  1. Asetu hevosen vasemmalle puolelle.
  2. Pujota ohjat hevosen pään ylitse kaulalle.
  3. Kierrä oikea kätesi hevosen pään alta hevosen turvan päälle ja ota tällä oikealla kädellä kiinni poskiremmeistä. Kannattele koko ajan kuolaimia vasemmalla kädellä.
  4. Vie vasemmalla kädellä kuolaimet hevosen suuhun. Jos hevonen ei itse avaa suutaan, auta sitä työntämällä sormi hammaslomaan ja painamalla pontevasti.
  5. Kun kuolaimet ovat hevosen suussa, pujotetaan niskahihna korvien taakse.
  6. Suorista hevosen jouhet niskahihnan alta ja nosta otsaharja otsahihnan päälle.
  7. Tarkista, että kaikki hihnat ovat suorassa ja että kuolainten suukappaleen päät ovat samalla korkeudella.
  8. Kiinnitä leukaremmi niin, että remmin ja hevosen kurkun väliin jää nyrkinmentävä tila.
  9. Viimeiseksi kiinnitetään turparemmi. Se pujotetaan kulkemaan poskiremmien alta ja kiinnitetään niin kireälle, että kaksi sormea mahtuu remmin alle.
  10. Jos suitsissa on alaturparemmi, se kiinnitetään varsinaisen turparemmin jälkeen. Alaturparemmi kulkee kuolainten etupuolelta ja se kiinnitetään yhtä kireälle kuin varsinainen turparemmikin. Alaturparemmin solki ei saa jäädä lähelle suupieltä.

Pohdittavaksi

Mikä oli vaikeinta suitsien laittamisessa? Miten hevonen käyttäytyi? Miten se otti kuolaimet suuhunsa?