3. Eläimet
Taso: B

Loimi niskaan

Loimi niskaan

Loimia käyttäessä kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Hevosta ei kannata loimittaa turhaan. Hevosen ihon ja karvan pitää saada hengittää ja tuulettua. Ilman loimea hevonen pääsee liikkumaan vapain liikkein esimerkiksi tarhassa. Sateellakin pitää muistaa, että vaikka hevosen karva onkin märkä, se harvoin päästää kosteutta hevosen iholle saakka. Vesi valuu karvapeitteen päältä pois, kuten ”vesi ankan selästä”.

Tässä tehtävässä opit pukemaan loimen hevoselle.

Tarvikkeet

Tee näin

  1. Ota loimi syliisi niin, että kannattelet sitä selkäsauman myötäisesti vasemmalla kädelläsi. Loimen etuosa on kyynärtaipeesi puolella ja takaosa kämmenesi puolella.
  2. Siirry hevosen vasemmalle puolelle.
  3. Heilauta loimi hevosen kaulalle, avusta oikealla kädellä loimen oikea puoli hevosen oikealle puolelle.
  4. Suorista loimea hevosen päälle, mutta jätä se vielä hieman eteen.
  5. Kiinnitä ensin loimen etusoljet ja vedä vasta sen jälkeen loimi suoraksi paikoilleen.
  6. Jos loimessa on ristivyöt, ne kiinnitetään hevosen vatsan alta ristiin. Suoraan tulevat mahavyöt kiinnitetään tietenkin suoraan. Jos loimessa on irrallinen loimivyö, se kiinnitetään vasemmalle puolelle, suunnilleen samalle kohdalle kuin satulavyö.
  7. Jos loimessa on jalkalenkit, kysy vaikkapa tallihenkilökunnalta, millä lailla juuri sillä tallilla ne on tapana kiinnittää. Yksi tapa on tällainen: Kiinnitä ensin vasen jalkalenkki niin, että tuot remmin takajalkojen välistä lukkoon kiinni. Tuo sitten oikea remmi ensin kiinnitetyn remmin läpi omaan lukkoonsa kiinni
  8. Mikäli loimesta löytyy vielä häntälenkki, nostetaan häntä sen päälle niin, että häntäjouhia ei jää hännän alla olevan ohuen nahan ja häntälenkin väliin. Tarkista vielä, että vyöt ja remmit ovat sopivalla kireydellä, ja että loimi on suorassa.
  9. Loimi otetaan pois hevosen päältä siten, että ensin avataan kaikki soljet (muista myös jalkalenkit). Tämä jälkeen otetaan kiinni loimesta sään päältä ja kootaan loimi syliin samalla taaksepäin vetäen. Muista laittaa loimi kuivumaan käytön jälkeen.

Harjoittelemalla oppii tosi näppäräksi loimittajaksi!  

Pohdittavaksi

Mitä voi seurata huolimattomasta loimen laitosta?