4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Uuniperunat mikrossa

Uuniperunat mikrossa

Kotimainen peruna on hyvää, edullista ja ympäristöystävällistä perusruokaa. Peruna säilyy hyvin, kun se pidetään viileässä ja pimeässä tilassa.

Perunasta voi valmistaa laatikoita, kiusauksia, sosetta, keittoa, munakkaita, rieskoja. Perunoita voi keittää, paistaa, paahtaa ja friteerata.

Tällä ohjeella uuniperuna valmistetaan näppärästi mikrossa, jolloin kypsennysaika on 45 minuutin sijaan 10 minuuttia.

Tee näin

Uuniperunat mikrossa (4 annosta)

  • 4 isoa perunaa (jauhoinen lajike, esim. Rosamunda)

Kinkku-tuorekurkkutäyte:

  • ½ kpl kurkkua
  • 100 g palvikinkkuleikkelettä
  • 200 g turkkilaista jogurttia
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria

Lisäksi:

  • 4 arkkia talouspaperia
  1. Tee kinkkutäyte ensin. Huuhtele kurkku ja raasta se karkealla terällä. Laita raaste siivilään ja puristele neste hyvin pois.
  2. Suikaloi kinkkuleikkele. Yhdistä kaikki täytteen ainekset keskenään. Mausta ja sekoita hyvin.
  3. Pese perunat ja pistele niihin haarukalla muutamia reikiä. Kääri perunat talouspaperiin.
  4. Kypsennä perunoita kaksi kerrallaan mikrossa täydellä teholla (900 W) noin 8–10 minuuttia. Käännä perunat kerran kypsennyksen aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Käsittele perunoita varoen, sillä ne ovat kuumia.
  5. Kokeile perunan kypsyyttä haarukalla. Kääri valmiit perunat folioon siksi aikaa, kun loput ovat mikrossa. Jos kypsennät useamman perunan kerrallaan, on kypsennysaika pidempi.
  6. Leikkaa uuniperunoihin viillot ja tarjoa kinkkutäytteen kera.

 

Pohdittavaksi

Kotivaraan kannattaa hankkia niitä elintarvikkeita, joita syödään muutenkin. Keskustelkaa yhdessä, mitkä ruoat maistuvat teille kotona.