4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Uunissa paahdetut juurekset

Uunissa paahdetut juurekset

Kotimaiset juurekset ovat hyvää superruokaa ympäri vuoden. Yleisimmät Suomessa viljeltävät juurekset ovat porkkana, lanttu ja punajuuri. Suomessa kasvavat myös maa-artisokka, juuriselleri, palsternakka, nauris, retiisi ja retikka.

Juurekset ovat monikäyttöisiä ja hyvin säilyviä. Popsi porkkanaa sellaisenaan tai valmista juureksista lisuke, salaatin pohja tai sosekeitto.

Tässä tehtävässä juureksia paahdetaan. Vaihtele raaka-aineita sesongin ja saatavuuden mukaan.

Tee näin

Uunissa paahdetut juurekset (4 annosta / uunipellillinen)

Sesongin juureksia 1200 g:

  • 400 g (5-6) perunaa tai varhaisperunaa.
  • 6 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1 pieni lanttu
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ¾ tl suolaa
  • ¾ tl kuivattua timjamia
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori juurekset ja sipuli, varhaisperunat voi hyvin pestyinä käyttää kuorineen.
  3. Paloittele tai lohko ainekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tee paloista yhtä suuria, niin ne kypsyvät samaan aikaan.
  4. Ripottele rypsiöljy, suola, timjami ja mustapippuri juuresten päälle ja sekoita hyvin.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
  6. Nosta pelti uunin ylimmälle tasolle ja paahda juureksia vielä 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä. Tarkista, että juurekset ovat kypsiä ja tarjoile.

Pohdittavaksi

Mikä juures tai siitä valmistettu ruoka maistuu sinulle parhaiten?