5. Käsityö ja teknologia
Taso: A

Nimikyltti

Nimikyltti

Jokaisella maskotilla on nimi. Miksi sinun maskottiasi kutsutaan?

Kerhonohjaaja juttelee, saduttaa lapsia maskoteista. Omat maskotit ovat mukana keskusteluhetkessä. Mikäli edellisellä kerralla ei ehditty katsoa yhdessä maskottien valmiita koteja, voidaan se tehdä nyt. Lapset ja maskotit esittelevät maskotin nimen ja kodin. Mikäli ohjaajia on kaksi, toinen voi kirjoittaa lasten tarinoita ylös. Yhteinen loru jatkuu nyt lasten omilla tarinoilla.

Tarinahetken jälkeen jokaiselle maskotin kodille valmistetaan nimikyltti ”lanka-naula” -tekniikan avulla. Kirjoittamiseen käytetään mahdollisimman värikästä villa- tai puuvillalankaa.

Kyltistä kannattaa tehdä vähintään noin 10 x 20 cm kokoinen. Tehtävä toteutetaan naulaamalla nauloja lautaan. Kyltin rakentamiseen menee kaksi kerhokertaa. Mikäli tehtävää halutaan helpottaa, käytetään naulojen ja puun sijasta hammastikkuja ja styroksia pohjana. Ohjaajan kannattaa sahata pohjat valmiiksi ennen kerhoa. 

Tee näin

  1. Maalaa lauta- tai vaneripala ja anna maalin kuivua.
  2. Kirjoita maskotin nimi kylttiin lyijykynällä suurin tikkukirjaimin.
  3. Naputtele naulat vasaralla tasaisin välein kirjaimien viivoja pitkin.
  4. Sido villalangan pää kiinni kirjaimen ensimmäiseen naulaan. Etene naula kerrallaan, kieputtaen lanka naulan ympärille. Kun olet kirjoittanut kirjaimen valmiiksi, päätä lanka solmulla.
  5. Toimi näin jokaisen kirjaimen kohdalla.

Pohdittavaksi

Nimi on enne, sanotaan. Minkä nimen maskottisi sai? Minkä vuoksi?