5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Värikäs avainnauha

Värikäs avainnauhaVärikäs avainnauha
Paperijätettä kertyy koteihin mainoslehtien, sanomalehtien ja erilaisten aikakauslehtien muodossa. Paperinkeräykselle on järjestetty jätteen lajittelupisteissä omat astiansa. Keräyspaperista valmistetaan esimerkiksi sanomalehtipaperia sekä WC- ja talouspaperia. Värikäs avainnauha valmistetaan kierrätyspaperista. Voit halutessasi suojata ne liima–vesimaalauskerroksella. Tähän ohjeeseen liittyy ohjevideo YouTubessa, hae videota ohjeen nimellä.

Tee näin

 1. Suurimman helmen valmistus (1kpl): Mittaa, piirrä ja leikkaa kolme 3 cm sivun korkuista, tasaleveää suikaletta.
 2. Ota yksi suikale ja levitä sen nurjalle puolelle liimaa niin, että noin 3 cm suikaleesta jää ilman liimaa. Kiedo paperisuikale pillin ympärille aloittaen liimattomasta päästä.
 3. Levitä liimaa koko matkalta toisen suikaleen nurjalle puolelle ja kierrä se edellisen paperihelmen ympärille. Toista sama kolmannella suikaleella.
 4. Mittaa, piirrä ja leikkaa yksi kolmion muotoinen kiilasuikale, jonka kanta on 3 cm leveä.
 5. Levitä liima suikaleen nurjalle puolelle ja kierrä helmen ympärille. Pujota varovasti helmi pois pillin ympäriltä ja anna kuivua hetki.
 6. Keskikokoisten helmien valmistus (2kpl): Mittaa, piirrä ja leikkaa kaksi 3 cm leveää suikaletta. Liimaa yksi suikale pillin ympärille kuten edellä.
 7. Leikkaa kaksi kolmion muotoista, kannasta 3 cm leveää kiilasuikaletta. Liimaa yksi suikale valmistettavan helmen ympärille. Irrota helmi varovasti pillin ympäriltä. Valmista toinen helmi samoin.
 8. Pienten helmien valmistus (4kpl): Mittaa, piirrä ja leikkaa neljä kolmionmuotoista kiilasuikaletta, jonka kanta on 1,5 cm leveä. Liimaa yksi suikale pillin ympärille kuten edellä. Irrota varovasti pillistä ja toista kolmelle muulle suikaleelle.
 9. Mittaa nyöristä sinulle sopivan pituinen avainnauha. Leikkaa nyöri.
 10. Taita nyöri kaksin kerroin ja pujota toiseen päähän avainrengas.
 11. Pujota nyörin molemmat päät suurimman helmen läpi.
 12. Pujota puolet helmistä haluamassasi järjestyksessä toiseen nyöriin ja puolet toiseen.
 13. Sido lopuksi nyörin päät yhteen solmulla.

Pohdittavaksi

Tutkikaa internetistä tai pohtikaa itse, miten sanomalehti- ja aikakauslehtipaperia voi hyödyntää askartelu- ja kädentaitomateriaalina.