5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Karkkinen monitoimipurkki

Karkkinen monitoimipurkki

Säilykepurkit voi kierrättää tehokkaasti viemällä ne pienmetallikeräykseen. Kerätty metalli käytetään raaka-aineena uusien tuotteiden valmistuksessa. Tässä tehtävässä käytetään käsityön materiaalina säilykepurkkia. Monitoimipurkki toimii lyhtynä, kynätelineenä tai kukkaruukkuna sisäruukun kanssa. Lyhty on paloturvallinen, sillä se on metallia. Valvo kuitenkin palavaa kynttilää tai käytä paristoilla toimivaa led-valoa.

Tee näin

 1. Pese säilykepurkki huolellisesti ja poista tarvittaessa paperinen etiketti.
 2. Aseta purkki tukevalle alustalle kyljelleen ja tee kylkiin reikiä vasaran ja naulan avulla. Reikien kokoa voi vaihdella erikokoisia nauloja vaihdellen.
 3. Jos purkin seinämä menee reikien teossa hieman ruttuun, voit yrittää oikoa sitä naulalla vääntäen reiän kohdalta. Pienet painaumat eivät haittaa.
 4. Kun purkissa on tarpeeksi reikiä, tee vielä lopuksi purkin yläreunaan reiät ripustusta varten.
 5. Suojaa maalauspaikka jätesäkillä, sanomalehdellä tai pahvilla. Maalaamisen voi tehdä myös suuren pahvilaatikon sisällä. Suorita maalaus hyvin ilmastoidussa tilassa tai mieluiten ulkona. Huomioi, että spraymaali leviää ilmassa melko laajalle alueelle.
 6. Aseta purkki maalausalustalle pystyasentoon ja maalaa purkki joka puolelta. Suihkuta maalia ohut kerros, anna kuivua ja toista tarvittaessa.
 7. Anna kuivua.
 8. Leikkaa sivuleikkureilla rautalangasta sopivan mittainen pala ripustusta varten.
 9. Taivuta pihtien avulla rautalangan pää koukuksi ja pujota koukku purkin toisesta ripustusreiästä läpi. Purista pihdeillä rautalangan koukku hieman kasaan niin, ettei se pääse enää irtoamaan reiästä.
 10. Pujota rautalankaa haluamasi määrä puuhelmiä ja kiinnitä toinen pää rautalangasta purkkiin samalla tavalla. 
 11. Aseta purkin sisään kynttilä ja ripusta roikkumaan paloturvalliseen paikkaan. Voit myös käyttää led-kynttilää.

Pohdittavaksi

Metalliset pullonkorkit kuuluvat myös pienmetallikeräyksen piiriin. Millaisia uusia tuotteita voisit niistä valmistaa?