5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Lukutoukan lempihylly

Lukutoukan lempihyllyLukutoukan lempihylly

Vanhat kovakantiset kirjat voi kierrättää. Kannet on kuitenkin irrotettava kirjasta: laita sisäsivut paperinkeräykseen. Kannet kuuluvat energia- tai sekajätteeseen. Tässä ohjeessa valmistetaan Lukutoukan lempihylly kirjan kansista. Voit valita, teetkö hyllyyn yhden vai kaksi lokeroa. Hyllyssä voi säilyttää kaikenlaista kevyttä materiaalia: esimerkiksi papereita, kortteja tai kyniä. Kirjan koon ei tarvitse olla täysin sama kuin mallissa. 

Tee näin

 1. Irrota kirjasta sivut irti. Leikkaa mattopuukolla ensimmäisen ja viimeisen sivun juuresta, jolloin saat helposti koko sivupinkan kerralla irti.
 2. Aseta kirjankannet tapetin päälle avoimena ja piirrä ympäriltä ääriviivat lyijykynällä. Leikkaa pala hieman pienemmäksi. Liimaa tapetti liimapuikolla kirjan kansien sisäpinnalle.
 3. Kopioi ohessa oleva kaava toiselle paperille ja leikkaa ääriviivoja pitkin.
 4. Aseta kaava kankaan päälle ja piirrä lyijykynällä ääriviivat kankaaseen. Piirrä myös toinen pala, mutta tee siitä peilikuva.
 5. Leikkaa palat kankaasta tarkkaan. Leikkaa palan kapeaan päähän viillot kaavan viivojen mukaan.
 6. Levitä Erikeeper-liimaa kankaan yläreunaan noin 1 cm:n alueelle ja taita kangas siltä alueelta kaksin kerroin. Anna kuivua.
 7. Levitä Erikeeper-liimaa kirjan etukannen alareunaan noin 1 cm:n levyiselle kaistaleelle. Aseta toinen kolmiomainen kangaspala pitkältä sivultaan liiman päälle ja painele kevyesti. Levitä liimaa etukannen yläreunaan samoin ja aseta toinen kangas paikalleen. Katso kuva.
 8. Anna kuivahtaa hetki. Levitä sitten liimaa takakanteen samoin kuin levitit etukanteen, sulje kirjankansia niin, että kangaspalan reunan saa liimattua sivusta paikalleen. Paina sormin kansien sisäpuolelta kangasta kiinni kannen liimaan. Liimaa sitten toisen reunan kangaspala samoin. Anna kuivahtaa.
 9. Levitä lopuksi liimaa kirjan selkämyksen sisäreunoihin ja liimaa vielä kangas kiinni kansiin sieltä. Anna kuivua.
 10. Koristele kansi haluamallasi tavalla napeilla, pitseillä tai koristenauhoilla.
 11. Jos teet kahden lokeron hyllyn, tee toinen kirjankansilokero samoin.
 12. Valmista taustalevy. Mittaa ja sahaa laudasta 50 cm:n pätkä. Maalaa lauta akryylimaalilla ja anna kuivua. Voit nopeuttaa kuivumista hiustenkuivaajalla.
 13. Kiinnitä kirjalokerot haluamiisi kohtiin taustalautaan. Ruuvaa paikalleen kahdella ruuvilla lokeroa kohden.
 14. Poraa lopuksi laudan ylälaitaan reiät ripustusta varten.

Pohdittavaksi

Mitä muuta voisit askarrella kirjan kansista?